УИО креће у појачану контролу угоститеља

Агенције
УИО креће у појачану контролу угоститеља

​Управа за индиректно опорезивање ће од 15. маја 2019. године кренути у појачане контроле обвезника који се баве угоститељством у БиХ.

"Зато позивамо све пореске обвезнике који се баве пружањем услуга хране и пића да још једном сами преконтролишу своје претходно предане ПДВ пријаве и да ли су пријавили сав остварен промет и правилно обрачунали своју ПДВ обавезу. Уколико открију неке грешке позивамо их сами поднесу измијењене ПДВ пријаве, како би у потпуности испунили своју законску обавезу и на тај начин избјегли казне у процесу контрола", наведено је у саопштењу УИО.

Разлози за појачане контроле код обвезника који се баве угоститељством у БиХ су анализе које је урадила УИО, гдје су се показале одређене нелогичности.

Дјелатности припреме и услуживања хране и пића је једна од значајних привредних грана у БиХ посматрајући са аспекта броја обвезника који се баве овом дјелатности.

У систему ПДВ-а у БиХ је укупно 2.134 регистрована пореска обвезника из области 56: дјелатности припреме и услуживања хране и пића, што чини 4,64% од укупног броја регистрованих пореских обвезника који су подносили ПДВ пријаве у 2018. години.

"Насупрот томе, анализирајући ову област из угла пријављеног промета у ПДВ пријавама, утврђено је да предметна дјелатност има веома ниско учешће у укупном пријављеном промету, од свега 0,57%. Такође, стављањем у однос броја регистрованих обвезника за ПДВ и пријављеног промета добија се изразито негативан коефицијент корелације који детерминише најмањи промет по обвезнику управо у овој дјелатности", стоји у саопштењу.

Истичу да проведене анализе, подаци трећих страна, историјски подаци, сазнања из екстерних извора, као и емпријска грађа других пореских администрација указују на широк дијапазон могућих пореских превара.

"Ризици који се истичу у овом подручју су: избјегавање регистрације за ПДВ, непријављивање промета, доминантно учешће готовинских токова, манипулације везане за одбитак улазног пореза, незаконита производња и промет акцизних производа итд", наводе из УИО.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођено 29 беба
Рођено 29 беба
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана