Тривићева отворила изложбу ученичких радова

Срна
Тривићева отворила изложбу ученичких радова

Доња Градина - Министар просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић отворила је у Спомен-подручју Доња Градина изложбу ликовних и литерарних радова ученика основних и средњих школа, чија је тема била страдање и сјећање на невине жртве у усташком концентрационом логору Јасеновац.

На конкурсу, који је расписао Републички педагошки завод, учествовали су ученици из више од 120 основних и 64 средње школе из цијеле Републике Српске. Најбољим ауторима данас су уручене захвалнице и награде.

Тривићева је изјавила новинарима да је ово један од најконкретнијих начина на који се може видјети како ученици разумију величину јасеновачке трагедије.

Она је истакла значај помена у великом стратишу српског, јеврејског и ромском народа у Доњој Градини, гдје је страдало око 700.000 људи.

“Значајно је да кроз школске системе, кроз ликовне и литерарне секције, укључимо све ученике у обиљежавање Дана сјећања”, рекла је Тривићева.

Директор Републичког педагошког завода Предраг Дамјановић рекао је да је на конкурс пристигло неколико стотина ликовних радова и неколико хиљада литерарних радова о страдању у логору Јасеновац.

“Задовољан сам чињеницом да сваке године на конкурсу учествује пуно ученика и школа и Републички педагошки завод ће у сарадњи са Јавном установом Спомен-подручје Доња Градина овакве изложбе организовати и у наредним годинама”, рекао је Дамјановић.

У Доњој Градини у току је окупљање учесника комеморативног скупа који се крећу ка гробном пољу Тополе гдје ће у 11.15 часова бити положени вијенци.  

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођено 29 беба
Рођено 29 беба
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана