Slijede novi pregovori o jabukama

Ž. D.
Slijede novi pregovori o jabukama

Sarajevo - BiH već radi na ugovaranju sastanaka sa nadležnim institucijama Ruske Federacije u vezi sa izvozom jabuka, rekao je juče ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović.

- Upućen je zahtjev Uprave za zaštitu zdravlja bilja BiH kako bi bio održan sastanak o izvozu jabuka ili u BiH ili u Rusiji - rekao je Šarović. On je naglasio da pitanje koliku će štetu imati proizvođači jabuka u BiH zavisi od dužine suspenzije.

- BiH trenutno ne može da izvozi jabuke u Rusiju i taj aranžman je blokiran dok nadležna federalna služba Rusije to ne odblokira. Da bi to bilo učinjeno, neophodno je da BiH učini određene korake koji su sugerisani s ruske strane, a to je da budu eliminisani i sankcionisani oni koji su pravili zloupotrebe - naveo je Šarović i naglasio da je RS već uradila svoj dio aktivnosti.

On je podsjetio da je Ministarstvo spoljne trgovine predložilo posebnu odluku koja se odnosi na unapređenje registara izdavanja rješenja za izvoznike.

Ruske vlasti donijele su nedavno odluku o zabrani uvoza jabuka iz BiH nakon što je utvrđeno da su na njenom tržištu završile jabuke koje su prethodno uvezene iz Poljske. Sporazumom sa Rusijom omogućen je izvoz jabuka koje su isključivo proizvedene u BiH, a sporne jabuke koje su nabavljene u Gradačcu izvezlo je preduzeće "Frukt kompani" iz Bijeljine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana