Saobraćaj usporen zbog snijega

Srna
Saobraćaj usporen zbog snijega

Banjaluka - Na većini puteva u Republici Srpskoj i Federaciji BiH saobraćaj je usporen i otežan zbog intenzivnih padavina, kolovozi su zasnježeni, a na području Hercegovine mokri i klizavi.

Iz Auto-moto saveza /AMS/ Republike Srpske izdvajaju pravce Sarajevo-Foča preko Rogoja, Sarajevo-Sokolac-Vlasenica, Kotor Varoš-Teslić preko Borja, Mrkonjić Grad-Glamoč preko Mliništa, Banjaluka-Kneževo-Turbe i Banjaluka-Čađavica-Mrkonjić Grad.


Ekipe putnih službi su na terenu i održavaju sve puteve prohodnim, ističu iz AMS i upozoravaju na jutarnju poledicu, posebno u višim predjelima, dok na dionicama koje prolaze kroz usjeke i pored kamenih kosina postoji opasnost od odrona.

Vozačima iz AMS savjetuju opreznu vožnju prilagođenu stanju i uslovima na putu, te da na put ne kreću bez zimske opreme koja je i zakonski obavezna.

Na dionici magistralnog puta Banjaluka-Prnjavor u mjestu Hrvaćani, na ukrštanju magistralnog puta sa auto-putem u zoni vijadukta Crkvište, zbog izgradnje auto-puta, obustavljen je saobraćaj i preusmjeren na privremenu zaobilaznicu u neposrednoj blizini.

Na dionici magistralnog puta Klašnice jedan-Prnjavor izmijenjen je režim odvijanja saobraćaja zbog uključivanja i isključivanja mehanizacije koja je angažovana na izgradnji auto-puta Banjaluka-Doboj.

Za vrijeme izvođenja radova saobraćaj reguliše privremena saobraćajna signalizacija.

S ciljem bezbjednog odvijanja saobraćaja na auto-putu "9. januar" Prnjavor-Doboj, uspostavljen je poseban režim saobraćaja u području petlji "Prnjavor" i "Johovac".

Zbog radova na izgradnji kružne raskrsnice u Prnjavoru izmijenjen je režim odvijanja saobraćaja na magistralnom putu Klašnice jedan-Prnjavor-Gornja Vijaka.

Zbog sanacionih radova, saobraćaj je potpuno obustavljen za sve kategorije vozila na dionici magistralnog puta Bijeljina-Glavičice u ulicama 27. marta i Srpske vojske u Bijeljini.

Putnička vozila preusmjeravaju se na gradske ulice, a saobraćaj teretnih vozila odvija se isključivo obilaznicom.

U toku su radovi na dionici magistralnog puta Lončari-granica Republike Srpske/Brčko distrikta /Brčko jedan/ i granica Republike Srpske/Brčko distrikta /Brčko dva/-Donja Bukovica, zbog čega je saobraćaj preusmjeren na obilazni put sa desne strane iz pravca Brčkog.

Zbog izgradnje kružne raskrsnice "Rebrovac", na dionici magistralnog puta Banjaluka /pijaca/-Banjaluka /Rebrovac/ i dionici Banjaluka /Rebrovac/-Čelinac /ukrštanje magistralnog puta i Bulevar Stepe Stepanovića/ izmijenjen je režim odvijanja saobraćaja.

Na dionici magistralnog puta Brod na Drini-granica BiH/Crne Gore /Šćepan Polje/ zabranjen je saobraćaj za sva vozila čija ukupna masa prelazi 16 tona.

U toku su radovi na izgradnji vodovoda na području naselja Šnjegotina, opština Čelinac, zbog čega je izmijenjen režim odvijanja saobraćaja na dionici regionalnog puta Ukrina-Klupe.

Jednom trakom, naizmjeničnim propuštanjem vozila, saobraćaj se odvija na dionici regionalnog puta Obudovac dva-Lončari.

Zbog aktiviranih klizišta, jednom trakom naizmjeničnim propuštanjem vozila saobraća se na regionalnim putevima Karanovac-Kneževo, u mjestu Ljubačevo, na dionicama Ukrina-Gornja Vijaka i Bratunac-Drinjača, dok se saobraćaj odvija usporeno na magistralnom putu Banjaluka-Jajce, na lokalitetu Srpskih Toplica.

U toku su radovi na izgradnji novog mosta preko rijeke Zovidolke na regionalnom putu Nevesinje-Berkovići u mjestu Zovi Do.

Saobraćaj se odvija jednosmjerno, preko privremeno izgrađenog mosta u neposrednoj blizini i regulisan je privremenom signalizacijim.

Na regionalnom putu Površnice-Lopare saobraćaj teretnih vozila i dalje je preusmjeren na putni pravac Lopare-Priboj-Banj Brdo.

Na području FBiH zbog novih padavina i zasnježenog kolovoza sporije se saobraća na većini puteva, posebno na dionicima koje prolaze preko planinskih prevoja u centralnim, sjevernim, zapadnim i sjeverozapadnim krajevima.

Na putnim pravcima Bugojno-Kupres, Travnik-Donji Vakuf, Bihać-Bosanski Petrovac i Bihać-Izačić obavezna je upotreba lanaca za teretna vozila.

Zasniježeni su i pravci Sarajevo-Konjic, Sarajevo-Tuzla, Bugojno-Novi Travnik i Bugojno-Prozor.

Ekipe putnih službi su na terenu i intervenišu na svim mjestima gdje je to neophodno, tako da su svi putevi prohodni.

Zbog aktivnog klizišta na dionici auto-puta Sarajevo zapad-Lepenica na lokalitetu Ban Brdo saobraćaj se odvija preticajnom trakom.

Na graničnim prelazima u BiH nema dužih čekanja.

Zbog zimskih uslova za vožnju u Hrvatskoj obustavljen je saobraćaj za teretna vozila sa prikolicom i šlepere na graničnim prelazima Izačić i Velika Kladuša.

Novi Grad - Kvarovi na elektromreži, skraćene lokalne autobuske linije

 Većina sela u opštini Novi Grad i dio opštine Krupa na Uni od noćas su bez električne energije, zbog kvarova na elektromreži prouzrokovanih novim snježnim padavinama.
Tehnički rukovodilac "Elektrodistribucije" Novi Grad Zoran Plavšić rekao je Srni da su od noćas bez napona dalekovodi Dobrljin i Svodna.

"Dalekovod Blatna van napona je od Rašća do Buševića u opštini Krupa na Uni. Osim Buševića električne energije na području opštine Krupa na Uni nema u Osretku i Petrovićima", rekao je Plavšić.

On očekuje da će uskoro početi prva uključenja.

Magistralne i regionalne puteve od noćas čiste "Prijedor putevi", ali snijega ima na kolovozima, jer i dalje pada.

Tehnički rukovodilac Komunalnog preduzeća "Komus" Dragan Raljić kaže da su ekipe na terenu od dva sata poslije ponoći.

"Očišćene su ulice u gradu i prigradskim naseljima. U toku je čišćenje lokalnih kategorisanih puteva", rekao je Raljić i dodao da će tokom dana, nakon čišćenja, posuti so.

Koordinator zimske službe u opštini Krupa na Uni Željko Bundalo kaže da su očišćeni regionalni putevi, a da će tokom dana u saradnji sa mještanima biti organizovano čišćenje lokalnih puteva.

Prema informacijama iz Centra za obavještavanje u Novom Gradu, skraćene su lokalne autobuske linije - za Bušević do Rašća, za Dubovik do Kršalja i za Rakovac do Lajšića u Svodni, a autobus na pravcu za Tablu u Poljavnicama ne saobraća.

Prema podacima iz meteoroloških stanica u Novom Gradu visina snijega je 20 centimetara, a u Krupi na Uni 39 centimetara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana