Регистар педофила штити дјецу у образовним установама

ATV
Регистар педофила штити дјецу у образовним установама

Десетине запослених и оних који треба да буду примљени у радни однос у образовним и предшколским установама провјерени су у регистру педофила који Републике Српска има однедавно. Колико је лица за сада заведено у регистар из МУП-а Републике Српске не откривају, али кажу да су у овом регисту они коју су правоснажно осуђивани за сексуалне злоупотребе и искориштавања дјеце.

Први човјек МУП-а поручује да се такве особе више не могу наћи у близини дјеце и мјеста на којима бораве, јер се таква лица и те како прате и провјеравају. 

“Тако да се не може десити да запосле некога ко је осуђиван за злоупотребу дјеце или сексуално узнемиравање, или некаквих ствари за које су осуђени. Мислим да је то битно и да сви остали треба да уведу законе, мислим да у ФБиХ то није урађено али је врло битно да на простору БиХ имамо такав регистар," рекоа је Драган Лукач.

Колико је то важно знају и у школама. Дужни су да сваку особу са којом разговарају о запошљавању у овом регистру и провјере. У бањалучкој основној школи “Бранко Радичевић” кажу -  до сада нису имали случај да се име неког од кандидата нађе у регистру.

“Када су у питању конкурси сарађујемо са МУП-ом, чисто да провјеримо кандидате који су се пријавили. Нисмо имали случајеве да у непосредној близини имамо лица сумњива,” рекла је Дарија Мићић, директор ОШ “Бранко Радичевић”.

И из Актива директора основних школа тврде да и друге школе своју законску обавезу извршавају. Редовно се кажу провјеравају сви они који би да раде у школама. Страхују само да се не би десио неки процедурални попуст, па међу ђацима завршио неко са пресудом.

“Колико знам из праксе шта је спорно, пребивалиште, односно мјесто рођења људи, то је можда мало релевантност тих података,” каже Мирослав Попржен, предсједник Актива директора основних школа регије Бањалука.

Установе које не извше провјере чекају и санкције. Казне су предвиђене и за оне који злоупотријебе податке из Регистра у циљу застрашивања или узнемиравањ лица уписаних у регистар или уколико те податке јавно објави. Та имена тајна су за јавност. Доступна су овлаштенима у полицијским станицама, тужилаштвима, судовима, казнено поправним заводима, те надлежним органима који учествују у поступку давања условног отпуста, амнестије или помиловања.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођено 29 беба
Рођено 29 беба
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана