Подјела регресираног дизела крајем мјесеца

Анита Јанковић-Речевић
Подјела регресираног дизела крајем мјесеца

Бањалука - Испорука регресираног дизел-горива, које пољопривредници у Српској плаћају по цијени нижој од малопродајне за 0,60 КМ по литру, почиње крајем мјесеца, а ратари истичу да “плави дизел” стиже у право вријеме јер се ужурбано припремају за прољећну сјетву.

У Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде РС кажу да су подјелу регресираног дизела темпирали за крај марта јер у том периоду почиње прољећна сјетва.

- Један од приоритетних задатака у нашем раду је вођење одговорне политике према домаћим произвођачима, тако да ће ове, као и претходних година, пољопривредници “плави дизел” добити у оптимално вријеме како би трошкови сјетве били мањи - истакли су у ресорном министарству.

Навели су да је јавни позив за дистрибутере нафте и нафтних деривата у Српској који су жељели да учествују у продаји регресираног дизел-горива затворен те да је прије испоруке горива остало само да потпишу споразум о сарадњи са дистрибутерима.

- Списак овлашћених бензинских пумпи објавићемо на интернет страници министарства, након чега званична испорука горива може да почне. Очекујемо да ће то бити крајем мјесеца, највјероватније 30. марта - навели су у ресорном министарству. Појаснили су да право на регресирани дизел имају регистровани пољопривредни произвођачи те да је гориво намијењено за потребе прољећних и јесењих радова у овој години.

- Максимална количина горива коју пољопривредници могу преузети са бензинских пумпи по нижим цијенама је 100 литара по хектару земљишта - рекли су у Министарству пољопривреде и навели да је за подјелу “плавог дизела” претходних година из аграрног буџета у просјеку издвајано око седам милиона КМ.

Предсједник Удружења повртара РС Бране Мастало каже да “плави дизел” стиже у право вријеме јер се радови у пољу полако захуктавају.

- Ратари са припремом земљишта и садњом житарица крећу од средине априла, а ми смо већ неке културе засадили. Прије 15 дана су нам исплаћени подстицаји за произведено и продато поврће и тај новац нам је велики вјетар у леђа за нови циклус производње. Све ћемо уложити у сјетву како бисмо остварили већу производњу. Веома смо задовољни подршком ресорног министарства - рекао је Мастало и подсјетио да пољопривредници у ФБиХ не добијају “плави дизел”.

Јефтиније гориво за пољопривредника из Лијевче поља Душка Бањца од велике је помоћи нарочито овог прољећа јер планира да житарице и поврће засије на десетак хектара.

- Регресирано гориво ће ми добро доћи јер је прољећна сјетва ове године скупља за око 15 одсто него лани. Репроматеријал је значајно поскупио, као и сјеменски кромпир и лук, јер је лани подбацио род у цијелој Европи - навео је Бањац.

Исплата подстицаја

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде РС Борис Пашалић рекао је да је од 71 милион КМ подстицаја за прошлу годину већ исплаћено око 62,5 милиона КМ, истакавши да ће у наредним данима исплата бити интензивирана с обзиром на то да долази прољећна сјетва.

Он је навео да је “карпо” софтвер, који је јуче презентован домаћим пољопривредницима, јединствен систем у региону који ће допринијети мањем коришћењу пестицида, односно здравијим производима, јер ће произвођачима омогућити да добију правовремене информације на основу којих ће моћи заштитити засаде од биљних болести.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођено 29 беба
Рођено 29 беба
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана