Gazdama draža glavobolja od sitnih troškova

 Gazdama draža glavobolja od sitnih troškova 29.09.2017 16:03 | Danijela Stokanić

Banjaluka - Stanodavci kako bi izbjegli plaćanje poreza, a podstanari u strahu da im gazde ne zapapre kiriju, mahom bježe od sklapanja ugovora o zakupu stana, otvarajući tako prostor za bezbroj nerazjašnjenih situacija i konflikata.

Iako su prema zakonu svi koji izdaju stanove ili poslovne prostore u zakup drugim licima obavezni da podnesu poresku prijavu za porez na dohodak od kapitala, toga se malo ko pridržava. Stanovi se obično izdaju bez mnogo pitanja, a cijene kirije određuju bez ikakvih pravila. Ugovori o zakupu pominju se tek kada se neka od strana osjeti oštećenom.

Sonja Brkić, koja je prije nekoliko godina u Banjaluku došla da studira, kaže da je u svom podstanarskom stažu prošla "sito i rešeto" i to sve zbog nerazjašnjenih stvari sa gazdama.

- Više puta su moji roditelji od vlasnika stanova tražili da potpišemo ugovor o zakupu stana, međutim, niko od njih to nije želio da uradi, navodeći niz razloga. Između ostalog, prijetili su i većom kirijom - kazala je Brkićeva.

Iz toga su, dodaje, proizlazile mnoge neugodne situacije.

- Gazdarica jednog stana, koji je bio u sklopu kuće, isključila mi je grijanje u decembru, jer je vani bilo sunčano. Osim toga, u drugom stanu, koji je bio kompletno namješten, poslije nekoliko dana mog stanovanja gazdarica mi je odnijela frižider, pod izgovorom da joj je potreban jer se ovaj uređaj pokvario u njenoj kući - ispričala je Brkićeva, dodajući da ovih situacija ne bi bilo da je imala potpisan ugovor sa gazdama.

Stanodavac iz Prijedora, koji nije želio da mu objavimo ime, kaže da nikad s podstanarima nije potpisivao ugovor, jer to iziskuje i vremena i novca. 

- Sa podstanarima se dogovorim sve u četiri oka i to je to. Do sada nikad nisam imao problema s njima. Ako odlučnim da povećam kiriju ili bilo šta drugo, podstanara obavijestim mjesec prije, tako da ako mu se ne sviđa, može tražiti drugi stan - rekao je ovaj Prijedorčanin.

Da je jako malo interesovanje stanodavaca za potpisivanje ugovora sa podstanarima potvrdila je i predsjednica Notarske komore RS Slada Ivelić.

- Potpisivanjem ugovora podstanari, ali i stanodavci zaštićeni su od raznih rizika - rekla je Ivelić.

Prema podacima Poreske uprave RS, u 2016. godini naplaćeno je 8,93 miliona maraka poreza na dohodak od kapitala, dok je u prvih osam mjeseci 2017. godine po istom osnovu naplaćeno 5,99 miliona.

- Na ostvareni dohodak od zakupa ili podzakupa pokretne i nepokretne imovine plaća se porez po stopi od deset odsto, bez obzira na to da li se radi o izdavanju imovine za stanovanje ili poslovnog prostora - kazali su u Poreskoj upravi.

Nepotpisivanje ugovora donosi probleme za obje strane

PODSTANARI

*Stanodavci mogu kada požele povećati kiriju

*Mogu i mijenjati uslove koje su postavili podstanarima

*Dozvoljeno je i da podstanarima otkažu stan bez ostavljanja razumnog roka za iseljenje

STANODAVCI

*Stanodavci se susreću s bezobzirnim podstanarima koji ne žele napustiti stan, prave materijalnu štetu i uznemiravaju komšije

*U situacijama kada podstanari prave probleme u stambenim zgradama, najčešće su vlasnici stana oni koji plaćaju štetu i kazne, te odgovaraju za krivična djela ometanja kućnog reda i mira© Glas Srpske 2012 ISSN 2303-7385 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica