Факултети желе да задрже најбоље студенте

Данијела Стоканић
Факултети желе да задрже најбоље студенте

Бањалука - Најбољи дипломци на Универзитету у Бањалуци од ове академске године имаће прилику да одраде приправнички стаж на матичним факултетима, али и да ту и наставе свој ангажман, у складу са потребама факултета.

Ово је одлучено на сједници Управног одбора Универзитета у Бањалуци, а на приједлог ректора Милана Матаруге. Одлуком, која је већ ступила на снагу, декани факултета и Академије умјетности највећег универзитета у РС обавезују се да најбољем студенту обезбиједе приправнички стаж.

Најбољи дипломци ће годину примати приправнички плату, уз уплаћен радни стаж, те ће стећи услове да полажу државни испит, не плаћају мастер тезу.

Осим што ће захваљујући одрађеном приправничком стажу постати конкуренти на тржишту рада, вриједним дипломцима се отварају врата и за запошљавање на факултету, уколико се упразни неко радно мјесто. Осим тога, добијају и шансу да се на факултету наставе бавити истраживачким радом.

Како се наводи у одлуци Управног одбора, декани ће морати да за сваку академску годину припреме програм оспособљавања приправника, те одреде ментора који ће пратити њихов рад.

- Новац за плате приправника биће обезбијеђен из властитих средства факултета, односно Академије умјетности - наведено је у одлуци.

Циљ Универзитета је да буде побољшан наставни процес и научно-истраживачки рад.

- Самим тим најбољи дипломци ће писати радове и радити на истраживањима, сакупљајући референце и све остало - навели су на Универзитету.

Предсједник Студентског парламента Универзитета у Бањалуци Зоран Граховац је истакао да је пријем приправника веома позитивна вијест, јер ће, између осталог, најбољи студенти бити задржани на бањалучким факултетима.

- Ови студенти кроз неколико година могу постати добри доценти и професори и на тај начин допринијети развоју Универзитета у Бањалуци. Уколико приправници оставе добар утисак, сигурно ће добити и прилику да остану да и даље раде на факултету - рекао је Граховац.

Додао је да ће захваљујући овој одлуци Универзитет у Бањалуци сваке године добити по 16 добрих приправника.

Граховац је истакао да је ријеч о пракси која је још прије неколико година покренута на Факултету политичких наука с намјером да буде заустављен непотизам.

Међу првим приправницима на овом факултету био је Борислав Вукојевић, који је, захваљујући свом труду и раду, постао виши асистент.

- Најбољи дипломци на овај начин могу да стекну искуства или препознају своје афинитете према неком другом научном пољу. Због тога свим студентима који добију ту прилику, савјетујем да је искористе да би видјели како ствари функционишу из прве руке, јер студентска "представа" и она с друге стране сцене је сасвим другачија - рекао је Вукојевић.

Он је нагласио да свим приправницима није загарантовано да ће наставити ангажман у настави, али је, како каже, похвално то што ће засигурно стећи добру основу или вишу почетну позицију у односи на друге.

Дан Универзитета

"Златна значка са ликом Николе Тесле" најбољим дипломираним студентима Универзитета у Бањалуци ове године биће уручена 7. новембра на свечаној академији у Народном позоришту РС, поводом прославе 41. године успјешног рада и развоја установе.

Какве олакшице очекују најбоље дипломце

- годину ће примати приправничку плату,

- имаће уплаћен радни стаж,

- стећи ће услове за полагање државног испита,

- неће плаћати мастер тезу

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана