Џепарац троше на брзу храну и сокове

Сања Јокић
Џепарац троше на брзу храну и сокове

БAЊAЛУКA - Основци и средњошколци у Српској новац који добију за ужину троше углавном на пице, чипсеве, газирана пића, а нису ријетки они који умјесто оброка купе цигарете или неко алкохолно пиће.

Родитељи им за ужину дневно дају од 0,50 до двије марке. У основним и средњим школама није занемарљив ни број ђака који немају ни "оних пола марке" за ужину, јер незапослени родитељи нису у могућности да им то приуште.

Директор Основне школе "Бранко Радичевић" у Бањалуци Јадранка Божић наглашава да због слабе платежне моћи родитеља ученици за ужину најчешће добију од 0,50 до марке.

- Разредни професори савјетују родитеље да дјеци не дају новац, него да храну за ужину припреме код куће, јер неријетко дјеца паре потроше на нездраву храну попут грицкалица. Нисмо до сада имали случајева да су дјеца тај новац трошила на цигарете или кладионице, јер ни једног, ни другог нема у близини наше школе - категорична је Божићева.

Педагог Основне школе "Вук Караџић" у Бијељини Жељка Босанчић је истакла да дјеца за ужину потроше од марке до 1,5 КМ и то најчешће на куповину "нездравих оброка" попут чипса и "кока-коле".

- Најгоре је то што поједини родитељи немају довољно развијене навике здраве прехране, па се често могу видјети како "првачићима" за доручак купују грицкалице и газиране напитке. Било је спорадичних случајева да новац намијењен за оброк ђаци потроше на цигарете, док је један ученик из виших разреда прошле године због алкохолисаног стања пребачен у другу школу - рекла је Босиљчићева "Гласу Српске".

Директор Основне школе "Василије Острошки" у Требињу Милорад Стевовић је рекао да дјеца на оброк у школи дневно потроше од 0,50 до марке.

- Ђаци се најрадије одлучују за куповину пица, кроасана, пита, чипсева те различитих газираних пића, а што је крајње забрињавајуће. Више од 80 одсто ученика добије по пола марке за храну, што упућује на лошу материјалну ситуацију овдашњих родитеља - казао је Стевовић.

У појединим средњим школама у РС наглашавају да се деси да новац предвиђен за ужину заврши у оближњим кафићима. То потврђује и педагог психолог Медицинске школе у Приједору Милена Тошић и додаје да ученици више немају новца ни за сендвиче, те да све чешће купује јефтиније грицкалице.

- Новац иде и на цигарете које ће радије купити него храну. Ова појава је нарочито изражена међу дјевојкама које желе да се изгладњују и изгледају мршавије - истакла је Тошићева.

Средњошколци у Грађевинској школи у Бањалуци, као и вршњаци у читавој РС, на одморима највише конзумирају "брзу храну" и слана пецива.

- Ученици на храну троше од 0,50 до двије марке, а није непознаница да има и оних који за тај новац купују цигарете - казао је директор Грађевинске школе Љубан Бајић.

Став и вријеме

Социолог Иван Шијаковић појашњава да агресивно рекламирање грицкалица и разних газираних напитака утиче на формирање нездравих навика међу млађом популацијом.

- Мало је дјеце са чврстим личним ставом који су спремни, упркос већини вршњака, да поједу квалитетан оброк умјесто "брзе хране". С друге стране, ђаци немају ни довољно времена за бољу прехрану - закључио је Шијаковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођено 29 беба
Рођено 29 беба
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана