Džeparac troše na brzu hranu i sokove

Sanja Jokić
Džeparac troše na brzu hranu i sokove

BANjALUKA - Osnovci i srednjoškolci u Srpskoj novac koji dobiju za užinu troše uglavnom na pice, čipseve, gazirana pića, a nisu rijetki oni koji umjesto obroka kupe cigarete ili neko alkoholno piće.

Roditelji im za užinu dnevno daju od 0,50 do dvije marke. U osnovnim i srednjim školama nije zanemarljiv ni broj đaka koji nemaju ni "onih pola marke" za užinu, jer nezaposleni roditelji nisu u mogućnosti da im to priušte.

Direktor Osnovne škole "Branko Radičević" u Banjaluci Jadranka Božić naglašava da zbog slabe platežne moći roditelja učenici za užinu najčešće dobiju od 0,50 do marke.

- Razredni profesori savjetuju roditelje da djeci ne daju novac, nego da hranu za užinu pripreme kod kuće, jer nerijetko djeca pare potroše na nezdravu hranu poput grickalica. Nismo do sada imali slučajeva da su djeca taj novac trošila na cigarete ili kladionice, jer ni jednog, ni drugog nema u blizini naše škole - kategorična je Božićeva.

Pedagog Osnovne škole "Vuk Karadžić" u Bijeljini Željka Bosančić je istakla da djeca za užinu potroše od marke do 1,5 KM i to najčešće na kupovinu "nezdravih obroka" poput čipsa i "koka-kole".

- Najgore je to što pojedini roditelji nemaju dovoljno razvijene navike zdrave prehrane, pa se često mogu vidjeti kako "prvačićima" za doručak kupuju grickalice i gazirane napitke. Bilo je sporadičnih slučajeva da novac namijenjen za obrok đaci potroše na cigarete, dok je jedan učenik iz viših razreda prošle godine zbog alkoholisanog stanja prebačen u drugu školu - rekla je Bosiljčićeva "Glasu Srpske".

Direktor Osnovne škole "Vasilije Ostroški" u Trebinju Milorad Stevović je rekao da djeca na obrok u školi dnevno potroše od 0,50 do marke.

- Đaci se najradije odlučuju za kupovinu pica, kroasana, pita, čipseva te različitih gaziranih pića, a što je krajnje zabrinjavajuće. Više od 80 odsto učenika dobije po pola marke za hranu, što upućuje na lošu materijalnu situaciju ovdašnjih roditelja - kazao je Stevović.

U pojedinim srednjim školama u RS naglašavaju da se desi da novac predviđen za užinu završi u obližnjim kafićima. To potvrđuje i pedagog psiholog Medicinske škole u Prijedoru Milena Tošić i dodaje da učenici više nemaju novca ni za sendviče, te da sve češće kupuje jeftinije grickalice.

- Novac ide i na cigarete koje će radije kupiti nego hranu. Ova pojava je naročito izražena među djevojkama koje žele da se izgladnjuju i izgledaju mršavije - istakla je Tošićeva.

Srednjoškolci u Građevinskoj školi u Banjaluci, kao i vršnjaci u čitavoj RS, na odmorima najviše konzumiraju "brzu hranu" i slana peciva.

- Učenici na hranu troše od 0,50 do dvije marke, a nije nepoznanica da ima i onih koji za taj novac kupuju cigarete - kazao je direktor Građevinske škole Ljuban Bajić.

Stav i vrijeme

Sociolog Ivan Šijaković pojašnjava da agresivno reklamiranje grickalica i raznih gaziranih napitaka utiče na formiranje nezdravih navika među mlađom populacijom.

- Malo je djece sa čvrstim ličnim stavom koji su spremni, uprkos većini vršnjaka, da pojedu kvalitetan obrok umjesto "brze hrane". S druge strane, đaci nemaju ni dovoljno vremena za bolju prehranu - zaključio je Šijaković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana