Божји благослов у бањалучком Храму Христа Спаситеља примило 13 дјеце

Јасмина Перишић фото: А. Чавић
Божји благослов у бањалучком Храму Христа Спаситеља примило 13 дјеце

Бањалука - У Храму Христа Спаситеља у Бањалуци јуче је крштено 13 малишана чији су родитељи чланови Удружења породица са четворо и више дјеце "Четири плус".

Овом чину осим дјеце, њихових родитеља и кумова присуствовали су родбина, пријатељи, али и суграђани који су поручили да ће ово несвакидашње крштење дуго носити у срцима. Ни досадна киша није покварила расположење седмогодишњем Сави Баралићу, који је био веома узбуђен приликом колективног крштења. Он је поручио да ће сада када је примио божји благослов, постати још бољи.

- Кажу да се са крштењем поново рађамо. Данас сам много срећан и свим другарима из школе сам јавио да се крстим - казао је овај седмогодишњак.

Његов отац Миломир Баралић каже да има петоро дјеце, те да је једино Саво крштен на колективном крштењу.

- Пресрећан сам што су ми сада сва дјеца крштена и морам признати да је ово велика олакшица за родитеље са више дјеце. Захвалан сам Удружењу "Четири плус", које је сносило све трошкове и омогућило нам да крстимо своје малишане - казао је Баралић.

Он је похвалио и остале активности удружења које броји око 600 чланова.

- Осим крштења, нашој дјеци је омогућено да сваке године путем удружења иду на море у Црну Гору, а ту су и разне друге активности корисне како за дјецу, тако и за нас родитеље. Волио бих једино да нас буде још више и да се дјеца рађају у све већем броју - рекао је Баралић.

И кум четворогодишњег Душана Корићанца Владислав Пешевић имао је само ријечи хвале за организацију крштења.

- Ово је четврти пут да кумујем, али никада нисам био оволико узбуђен и нисам имао оволику трему као сада. Посебно задовољство је учествовати у духовном просвјетљењу ових малишана и почаствован сам што сам дио тога - рекао је Пешевић.

Предсједник Удружења "Четири плус" Јован Радовановић истакао је да се колективно крштење организује како би породице са четворо и више дјеце лакше поднијеле трошкове. Он је рекао да је традиционално, девето колективно крштење уприличено поводом Међународног дана породице.

- Послије крштења дјецу смо, као и сваке године, обрадовали поклонима, златним ланчићима које купујемо уз подршку Градске управе. Потом смо им приредили ручак у цркви Свете тројице, на којем смо се са око стотинак гостију окупили као једна велика породица и прославили овај свети чин - казао је Радовановић и захвалио приватницима који су подржали вишечлане породице.

Удружење

Удружење "Четири плус" идуће године прославља десетогодишњицу рада.

- Колективно крштење почели смо да организујемо одмах након годину нашег рада. Лани смо крстили 20 малишана, а до сада је на овај начин крштено више од 150 дјеце - рекао је Радовановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођено 29 беба
Рођено 29 беба
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана