Božji blagoslov u banjalučkom Hramu Hrista Spasitelja primilo 13 djece

Jasmina Perišić foto: A. Čavić
Božji blagoslov u banjalučkom Hramu Hrista Spasitelja primilo 13 djece

Banjaluka - U Hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci juče je kršteno 13 mališana čiji su roditelji članovi Udruženja porodica sa četvoro i više djece "Četiri plus".

Ovom činu osim djece, njihovih roditelja i kumova prisustvovali su rodbina, prijatelji, ali i sugrađani koji su poručili da će ovo nesvakidašnje krštenje dugo nositi u srcima. Ni dosadna kiša nije pokvarila raspoloženje sedmogodišnjem Savi Baraliću, koji je bio veoma uzbuđen prilikom kolektivnog krštenja. On je poručio da će sada kada je primio božji blagoslov, postati još bolji.

- Kažu da se sa krštenjem ponovo rađamo. Danas sam mnogo srećan i svim drugarima iz škole sam javio da se krstim - kazao je ovaj sedmogodišnjak.

Njegov otac Milomir Baralić kaže da ima petoro djece, te da je jedino Savo kršten na kolektivnom krštenju.

- Presrećan sam što su mi sada sva djeca krštena i moram priznati da je ovo velika olakšica za roditelje sa više djece. Zahvalan sam Udruženju "Četiri plus", koje je snosilo sve troškove i omogućilo nam da krstimo svoje mališane - kazao je Baralić.

On je pohvalio i ostale aktivnosti udruženja koje broji oko 600 članova.

- Osim krštenja, našoj djeci je omogućeno da svake godine putem udruženja idu na more u Crnu Goru, a tu su i razne druge aktivnosti korisne kako za djecu, tako i za nas roditelje. Volio bih jedino da nas bude još više i da se djeca rađaju u sve većem broju - rekao je Baralić.

I kum četvorogodišnjeg Dušana Korićanca Vladislav Pešević imao je samo riječi hvale za organizaciju krštenja.

- Ovo je četvrti put da kumujem, ali nikada nisam bio ovoliko uzbuđen i nisam imao ovoliku tremu kao sada. Posebno zadovoljstvo je učestvovati u duhovnom prosvjetljenju ovih mališana i počastvovan sam što sam dio toga - rekao je Pešević.

Predsjednik Udruženja "Četiri plus" Jovan Radovanović istakao je da se kolektivno krštenje organizuje kako bi porodice sa četvoro i više djece lakše podnijele troškove. On je rekao da je tradicionalno, deveto kolektivno krštenje upriličeno povodom Međunarodnog dana porodice.

- Poslije krštenja djecu smo, kao i svake godine, obradovali poklonima, zlatnim lančićima koje kupujemo uz podršku Gradske uprave. Potom smo im priredili ručak u crkvi Svete trojice, na kojem smo se sa oko stotinak gostiju okupili kao jedna velika porodica i proslavili ovaj sveti čin - kazao je Radovanović i zahvalio privatnicima koji su podržali višečlane porodice.

Udruženje

Udruženje "Četiri plus" iduće godine proslavlja desetogodišnjicu rada.

- Kolektivno krštenje počeli smo da organizujemo odmah nakon godinu našeg rada. Lani smo krstili 20 mališana, a do sada je na ovaj način kršteno više od 150 djece - rekao je Radovanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana