Banjaluka na korak do vraćanja otete zgrade i zemljišta preduzeća Naš dom,

Goran Maunaga
Banjaluka na korak do vraćanja otete zgrade i zemljišta preduzeća Naš dom,

Banjaluka - Banjalučki Okružni sud poništio je rješenje Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove (RUGIP) u slučaju koji se odnosi na milionski vrijednu zgradu i zemljište preduzeća "Naš dom", a ova odluka otvara mogućnost da grad Banjaluka povrati vlasništvo nad tim objektom.

U odluci piše da je sud utvrdio da je grad Banjaluka morao da bude uključen u postupak utvrđivanja vlasništva nad ovim nekretninama.

Slučaj "Naš dom" se odnosi na zemljište i zgradu u Grčkoj ulici u centru Banjaluke. Grad Banjaluka nije bio obavještavan o toku utvrđivanja vlasništva nad zemljištem pa je propušten rok za pokretanje upravnog spora, čime je "Našem domu" omogućeno da na sebe uknjiži zgradu i zemljište, koje su potom prodali.

Zbog ovog i veoma sličnog slučaja "Građa" nedavno su uhapšeni pomoćnik direktora RUGIP-a Aleksandar Deurić, šef banjalučke područne jedinice te uprave Dragan Grulović, koji je odbio da grad bude uključen u postupak, te stručna saradnica Željka Milinković. Ova dva slučaja i slučaj "Poljoprivredna škola" bili su razlog i za hapšenja pomoćnika direktora za poslove nadzora u RUGIP-u Mirka Stojčinovića, koji je prije toga bio zamjenik pravobranioca RS u Banjaluci, te njegovog nasljednika u Pravobranilaštvu RS Borislava Jeličića u julu.

U odluci Okružnog suda navedeno je da je upravni postupak u slučaju "Naš dom", koji je okončan pravosnažnim rješenjem, trebalo da bude sproveden uz učešće grada Banjaluka kao zainteresovane strane koja je upisana u zemljišnim knjigama. Ovom presudom RUGIP-u je naloženo da u roku od mjesec donese novo rješenje o obnovi postupka u kojem će se dokazivati ko je vlasnik spornih nekretnina.

- Sud je odlučio da je grad Banjaluka bio u pravu kada je tražio da bude ponovljen postupak upisa u zemljišne knjige nekretnina u centru grada na koju polaže pravo - kaže sagovornik "Glasa Srpske" blizak Okružnom sudu.

Slučaj "Naš dom" zatekao je novu gradsku administraciju u prvim danima preuzimanja vlasti, nakon što su advokati Gorana Bojića, koji je u postupku privatizacije kupio ovo preduzeće, donijeli rješenje o upisu u zemljišne knjige u kojem je navedeno da je Bojić vlasnik objekata. Te nekretnine bile su u vlasništvu grada još od pedesetih godina prošlog vijeka. Tada je otkriveno da je Bojić, pod veoma sumnjivim okolnostima, uspio da upiše objekat na sebe.

Slučaj je dospio u javnost nakon što je gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić javno ukazao na kontroverzno djelovanje RUGIP-a i Stojčinovića u vezi sa tim slučajem. Radojičić je pisao Ministarstvu pravde RS žaleći se na postupanje banjalučke kancelarije Pravobranilaštva i RUGIP-a u tom i u predmetima "Građa" i "Poljoprivredna škola".

U pravosudnim krugovima ovu sudsku odluku tumače kao svojevrsnu pobjedu banjalučke gradske administracije.

- Radojičić već godinu apeluje na nadležne institucije da istraže postupke RUGIP-a i Pravobranilaštva. On je u pravu kad kaže da se radi o otimačini gradske imovine. Presuda ima izuzetan značaj, pogotovo zato što je RUGIP gotovo identično rješenje donio i u predmetu "Građa" sa kojim su takođe u vezu dovedeni upravo Grulović i Stojčinović - tvrde naši sagovornici.

Afere "Građa" i "Poljoprivredna škola"

U slučaju "Građa" još traje bitka Gradske uprave Banjaluka da u svoj posjed vrati atraktivnu lokaciju u blizini "Banjalučkog velesajma". Kao vlasnik zemljišta upisana je firma "Građa" iako u Gradskoj upravi tvrde da je stvarni vlasnik grad.

Gradska uprava je pokrenula i spor zbog prometovanja zemljišta koje je bilo u vlasništvu grada, a za koje je Poljoprivredna škola imala pravo korišćenja. Zemljište je na kraju prodato kompaniji "Bingo".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana