Архив лична карта Српске

М. Л.
Архив лична карта Српске

Бањалука - Архив је лична карта Републике Српске, а најстарији документи нешто највредније чиме се поносимо, истакао је директор Архива РС Бојан Стојнић.

Он је у петак прије почетка свечане академије поводом 65 година постојања Архива РС рекао да се архивска грађа мјери хиљадама метара дужних.

- Имамо 880 фондова и збирки, односно 5.000 дужних метара архивске грађе. Најзначајнији документи које чувамо су из периода Краљевине Југославије - рекао је Стојнић и додао да чувају и грађу из 17. вијека.

Први предсједник Архива РС Небојша Радмановић каже да је Архив једна од најважнијих институција Српске.

- Био сам директор Архива Босанске Крајине и први директор Архива РС. Нису исти периоди нити се на исти начин радило, али су још тада ударани први темељи архивске службе у Српској - рекао је Радмановић.

Јубилеј Архива РС обиљежен је низом манифестација, изложбама архивских докумената и промоцијом зборника. Архив РС основан је 10. априла 1953. године као Архив града Бањалуке. Развој архивске службе довео је 1963. године до оснивања регионалне установе под називом Архив Босанске Крајине са сједиштем у Бањалуци, а до средине 1993. године на територији РС дјеловали су Архив Босанске крајине са сједиштем у Бањалуци, Регионални архив у Добоју и Регионални архив у Фочи. Законом о министарствима 1993. основан је Архив РС са сједиштем у Бањалуци и статусом самосталне републичке управне организације.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођено 29 беба
Рођено 29 беба
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана