Прњавор: Нове цијене за бактерије

Бране Радуловић
Прњавор: Нове цијене за бактерије

Прњавор - Надзорни одбор Комуналног предузећа "Водовод" одлучио је да нова цијена воде из градске мреже буде 1,34 марке, односно 67 одсто више од досадашњих 80 фенинга. Корекција би била за потрошаче прихватљивија да је вода за пиће.

Одавно је на снази одлука о забрани употребе воде, јер су стручне анализе потврдиле да је квалитет такозване сирове воде из акумулационог језера у Дренови, такав да се не може оплеменити пречистачима и хемијским средствима.

Директор Драгомир Ђурђевић, иначе кадар СДС, тек је преузео предузеће, а дочекала га је одлука о поскупљењу. Инкасанти већ дијеле потрошачима рачуне за мајску потрошњу, у којима је укалкулисана нова цијена.

Поскупљење је најављено прије три мјесеца, јер су у пословодству "Водовода" процијенили да се са великим пословним губитком могу носити само уз већу цијену. У марту је одржана и ванредна сједница Скупштине општине, на којој се пуних 11 часова говорило о проблему пословања комуналне фирме, оптерећене са 1,8 милиона марака губитка. Тада је начелник општине Синиша Гатарић одбио могућност да одобри сагласност за већу цијену. Умјесто тога "комуналцима" је дато 60 дана сагледавања стања у фирми и израда програма  опоравка.

- Тек сам преузео вођење предузећа, али ми је одраније познато да је ситуација у "Водоводу" алармантна. Нова цијена воде мјесечно ће нам доносити већи  приход за  25.000 марака. Годинама су се гомилале неизмирене обавезе, за које је одговорно бивше руководство. На нама је да спроведемо програм консолидације стања, мада је свима јасно да ће то трајати година - каже Ђурђевић.

Блокаде рачуна су стална појава у "Водоводу", а најновија је стигла због вишегодишњег неплаћања водног  доприноса.

Да се Ђурђевић прихватио још једног врућег кромпира потврђује и одлука Надзорног одбора да се отпусти десет од 50 тренутно запослених радника. Међу "комуналцима" владају  конфузија и паника, јер страхују да ће морати на улицу, као технолошки вишак. И док су бактерије из језера Дренова добиле на цијени, становници Прњавора углавном се противе поскупљењу воде забрањене за пиће. Најбољи показатељ њиховог гледања на ову појаву биће постотак наплаћене воде по новом цјеновнику.

Повелич

Прошле јесени било је актуелно снабдијевање здравом водом за пиће градског подручја са изворишта Повелич, на сјеверном дијелу општине, али су становници шест мјесних заједница пристали  на такву могућност тек када буду подмирена њихова домаћинства.

Села су још жедна, јер пројекат није завршен, па је градска зона на режиму чекања утврђивања стварних капацитета изворишта Повелич

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана