Penzioner iz Rogatice cijepanjem drva liječi dijabetes

Sreten Mitrović
Penzioner iz Rogatice cijepanjem drva liječi dijabetes

Rogatica - Kada bi u Rogatici birali najboljeg cjepača drva, onda bi u najuži izbor ušao Radomir Jovičić (69), kojem na upornosti i snazi mogu da pozavide i mnogo mlađi muškarci.

Poznatiji po nadimku Zeko, ovaj nekadašnji grafički radnik sjekiru ne ispušta iz ruku od odlaska u penziju 2000. godine i tvrdi da mu je ovaj posao ujedno i lijek protiv dijabetesa.

- Sa odlaskom u penziju morao sam da se suočim sa dvije nove i prilično loše situacije. Dobio sam znatno manju penziju od plate koju sam primao i dijagnozu - dijabetes. To je bio povod da iskoristim relativno zdrava leđa i počnem da cijepam drva - ispričao je Jovičić koji nije dozvolio da ga bolest slomi i da penzionerske dane provodi posjećujući ljekare i u bolničkoj postelji.

Na životnoj raskrsnici izabrao je teži put, čvrsto odlučivši da radom doskoči bolesti i besparici. I uspio je u tome. Prvo je cijepao drva komšijama i prijateljima, a kada se pročuo glas o njemu kao šampionu u ovom poslu, mnogi njegovi sugrađani su se utrkivali kome će pripremiti ogrev za zimu.

- Sa reputacijom dobrog cjepača drva 2000. godine su me angažovali u preduzeću "Stara gora" i kod njih sam za godinu iscijepao "brda" drva. Mjesečno sam u prosjeku cijepao oko 100 metara. Tada utvrđena cijena od sedam maraka po metru zvanično je i danas, petnaestak godina kasnije - rekao je Jovičić.

Pripajanjem "Stare gore" Šumskom gazdinstvu "Sjemeć" Zeko je ostao bez stalne tezge, pa je počeo da prihvata pozive sugrađana da im iscijepa drva i tako je ostalo do danas. Oni zovu, a Zeko cijepa na obostrano zadovoljstvo. 

- Imam veliki razlog što se "družim" sa sjekirom. Ona mi dođe kao terapija u borbi sa dijabetesom. Kad cijepam drva, nemam potrebe za insulinom koji kao dijabetičar koristim u dozi od 0,6 jedinica. Pored liječenja, od ovog mog "hobija" zaradi se i pokoja marka za popravku kućnog budžeta - ispričao je Jovičić.

Pošto godine čine svoje, a ni potrebe za novcem nisu kao ranijih godina, Zeko više ne cijepa drva sam. Uortačio se sa Milankom Jovanovićem, takođe penzionerom, i sada rade u tandemu. Za dan kao od šale iscijepaju po deset metara.

Uprkos tome što je na pragu osme decenije, za njega je cijepanje drva zadovoljstvo.

- Radiću to dok me zdravlje bude služilo, odnosno dok me traže i dok god budem mogao da držim sjekiru i nosim cjepanice - poručio je Jovičić dodajući da bolest nije mogao pobijediti, ali je uspio da joj se suprotstavi i da je uveliko oslabi.

Rekord

Radomir Jovičić godišnje iscijepa po 100, 120, pa i više metara kubnih drva za ogrev.

- Sjećam se kada sam 2002. godine radeći za rogatičku "Staru goru" za 23 radna dana iscijepao 140 metara kubnih drveta, odnosno u prosjeku više od šest metara dnevno. Tada sam zaradio 1.200 maraka - rekao je Jovičić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana