Najmedonosnija godina u posljednje dvije decenije

D. Keleč, Lj. Aleksić
Najmedonosnija godina u posljednje dvije decenije

Banjaluka - Proizvodnja meda u Srpskoj prošle godine je skočila za 89,4 odsto u odnosu na godinu ranije, kada su kiše i poplave uništile ogroman broj medišta, međutim, pčelari ističu da je to bila i najmedonosnija godina u posljednje dvije decenije.

Pčelari u Semberiji, kao i u ostalim dijelovima RS zadovoljno trljaju ruke. Čak ni oni najstariji ne pamte tako dobre rezultate.

Predsjednik Udruženja pčelara "Semberija" Ljubo Novaković ističe da su prinosi meda iz prošle godine najbolji u proteklih 20 godina. Uspjeli su dobiti i šumski med, kojeg, kako kažu, dugo nije bilo. Pojedini pčelari imali su više od 300 kilograma.

- Prosjek prinosa u prvoj paši po košnici bio je 15 do 20 kilograma, a u drugoj od osam do deset - rekao je Novaković.

Bagrem je, kako ističe, najviše napunio medišta.

Međutim, uprkos ovako dobrim rezultatima, pčelari nisu zadovoljni prodajom. Cijene meda se kreću od 15 do 20 maraka po kilogramu.

- Uprkos  kvalitetu meda i dobroj godini, nažalost prodaja nije na zadovoljavajućem nivou. Bagremov med košta 15 maraka po kilogramu, a šumski je nešto skuplji - ističe Novaković i dodaje da je med izuzetnog kvaliteta i da može čekati bolje prodajne uslove.

On savjetuje pčelarima i da iskoriste lijepo vrijeme i pregledaju košnice.

- Sada je potrebno pregledati košnice, dodati pogače i očistiti ramove - kaže Novaković i dodaje da je 2015. godina bila izuzetno medonosna i berićetna za pčelare u odnosu na niz prethodnih, kada su pčelari bilježili stalne gubitke.

Predsjednik Skupštine Saveza udruženja pčelara RS Obrad Ninković ističe da su poplave u 2014. godini uništile gotovo cijelu proizvodnju meda. Srećom, prošla je uspjela da donese nezapamćene prinose, i to posebno kada je u pitanju bagremov med.

- Za ovu godinu je još rano govoriti kakvi će biti prinosi, ali se nadamo da ćemo imati bar malim dijelom kao prošlu. Međutim, to zavisi od više faktora, a najznačajniji su vremenski uslovi - dodao je Ninković.

Jaja, vuna i mlijeko

Prema podacima Zavoda za statistiku RS, osim proizvodnje meda koja je lani rekordno povećana, u porastu je bila i proizvodnja vune, i to za 10,5 odsto.

Sa druge strane, proizvodnja kokošijih jaja bila je manja za 2,6 odsto, ovčijeg mlijeka za 1,8, kozijeg za 0,4, a kravljeg mlijeka za 0,2 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana