Ljekari Doma zdravlja Ribnik se vraćaju u ordinacije

Danijela Stokanić
Ljekari Doma zdravlja Ribnik se vraćaju u ordinacije

Ribnik - Radnici Doma zdravlja Ribnik, njih 38, odlučili su da od sutra zamrznu štrajk jer im je obećana isplata dvije plate i ostalih dugovanja.

Štrajkači su naglasili da će njihovi dalji potezi zavisiti od odluka koje donese lokalni parlament na tematskoj sjednici o stanju u ovom domu zdravlja, a koja bi trebalo da bude održana iduće sedmice.

Radnici su se juče zajedno sa predsjednikom Sindikata zdravstva i socijalne zaštite RS Milenkom Granulićem sastali sa načelnikom opštine Ribnik Radenkom Banjcem, koji im je obećao pomoć.

- Radnicima u Domu zdravlja smo obećali da ćemo isplatiti dugovanja za april i maj, ali pod uslovom da prekinu štrajk. Ukoliko ne prekinu štrajk, nemamo osnova da prebacujemo novac, jer jednostavno nemamo partnera u pregovorima za traženje rješenja problema - kazao je Banjac.

Granulić je istakao da bi na tematskoj sjednici Skupštine opštine trebalo da bude riješen problem menadžmenta i Upravnog odbora, te finansijska pitanja Doma zdravlja.

- Podržaću radnike šta god da odluče, da zamrznu ili da nastave štrajk - rekao je Granulić.

Predsjednik štrajkačkog odbora u Domu zdravlja Milica Vasiljević rekla je da bi u ponedjeljak trebalo da počnu sa radom, dok vikendom pacijente šalju u Službu hitne pomoći.

- Ukoliko opštinske vlasti i menadžment Doma zdravlja ne riješe naš problem, obratićemo se za pomoć Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite RS - istakla je Vasiljevićeva.

Direktorica Doma zdravlja Ribnik u ostavci Valentina Kasapović kaže da je dolaskom na ovu funkciju zatekla loše stanje, a izlaz iz problema vidi u pomoći opštine.

- Dajemo sve od sebe kako bismo što prije i bezbolnije riješili ovaj dugogodišnji problem, koji je sada kulminirao - kazala je Kasapovićeva.

Problemi se, prema riječima radnika, gomilaju godinama, a dug ustanove premašio je 1,4 miliona KM. U štrajk su stupili jer im nisu izmireni dugovi za doprinose od septembra prošle, te isplaćene neto plate za april i maj ove godine, kao i ostala dugovanja na osnovu Zakona o radu i kolektivnog ugovora.

Fond

U Fondu zdravstvenog osiguranja RS istakli su da redovno izmiruju obaveze prema Domu zdravlja Ribnik, te su im uplaćena sva sredstva po ugovoru zaključno sa krajem maja.

- Svoje obaveze prema zdravstvenim ustanovama izvršavamo redovno, a novac se doznačava mjesečno prema kriterijumima i u skladu sa ugovorom - kazali su u Fondu i dodali da domovi zdravlja ostvaruju prihode i iz drugih izvora, između ostalog, od participacije.

Naglasili su da podržavaju radnike i rukovodstva domova zdravlja, te smatraju da bi lokalne zajednice trebalo da više finansijski podrže rad ovih ustanova i da odgovornije izvršavaju svoje obaveze prema njima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana