Још 40 радника у реду за отказ

Бране Радуловић
Још 40 радника у реду за отказ

Прњавор - Послије уручења отказа за 17 високообразованих кадрова у прњаворској општинској администрацији, начелник општине Прњавор Синиша Гатарић изјавио је да ће новом рационализацијом радних мјеста ове године бити отпуштено још 40 службеника.

На сједници локалног парламента одржаној у петак Гатарић је најавио да ће од 40 радника који представљају вишак њих 12 отићи у пензију, док ће преосталих 28 морати да потражи посао на другом мјесту.

- Питам се ко ће сносити одговорност ако 17 отпуштених радника надлежни суд врати на посао. Такву варијанту не треба искључити уколико се буду примјењивале одредбе Закона о раду, према којима радник који проведе на послу више од 24 мјесеца аутоматски добија стални посао - рекао је одборник Покрета за Прњавор Миодраг Марјановић.

С друге стране, Гатарић тврди да су откази за 17 радника уручени по закону.

- Од инспектора сам добио налог да радницима уручим отказе, јер нису запослени редовним конкурсом. Могао сам да игноришем налог инспектора, али бих у том случају ја подлијегао санкцијама - рекао је Гатарић.

У Клубу одборника опозиционог СНСД-а кажу да је направљен велики гријех према младим, образованим људима.

- Зар су ови млади, школовани људи заслужили да иду кући? Морао се наћи начин да они остану на својим радним мјестима. Aктуелно општинско руководство говори о штедњи, а пракса показује да набављају нова возила, запошљавају возаче и друге раднике, углавном по принципу страначке подобности - рекао је у петак на сједници шеф Клуба одборника СНСД-а Горан Земун, додајући да нова власт једно говори, а друго ради.

У другом плану сједнице СО у петак остале су расправе о критичној ситуацији у комуналним предузећима “Водовод” и “Парк”. Пореска управа блокирала је прије два дана рачун “Водовода” због дуговања од 60.000 марака, док за струју фирма дугује више од 700.000 марака.

Већ у уторак предсједник Скупштине општине Борко Лукановић заказао је посебну сједницу, на којој ће се говорити само о стању у “Водоводу” и досадашњој динамици реализације снабдијевања водом шест села сјеверног дијела општине. Иако то дневним редом није предвиђено, очекује се да ће одборници расправљати и о приједлогу комуналаца за повећање цијене воде из градске мреже, која се већ годинама не користи за пиће.

Цијена воде

Aктуелна цијена градске воде је 0,80 марака, а захтјев је да нови износ буде 1,37 марака. У дирекцији “Водовода” евентуалну нову цијену правдају огромним финансијским минусом предузећа који је достигао 1,5 милиона марака. Шта ће о свему рећи одборници, међу којима има и оних који су својевремено утицали на то да цијена буде смањена са једне марке на 80 фенинга, знаће се у уторак.

 

 

 

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана