Smanjenje nameta i reforme za bolji poslovni ambijent

Marijana Miljić
Smanjenje nameta i reforme za bolji poslovni ambijent

Banjaluka - Vlasti u BiH treba da ulože veće napore u usklađivanje zakona u oblasti poslovanja između entiteta, smanje namete preduzećima i nastave sa reformama u energetskom sektoru, preporučila je Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD).

Preporuke su uvrštene u izvještaj o tranziciji za zemlje zapadnog Balkana, kojim su obuhvaćene 2016. i 2017. godina pod nazivom "Jednake mogućnosti u svijetu nejednakosti", koji je juče predstavljen u Banjaluci. Najvažnija preporuka vlastima u BiH koja se tiče poteza neophodnih u 2017. godini je snažnije sprovođenje reformske agende, kao jednog od najvažnijih dokumenata u procesu približavanja EU.

- Potrebni su veći napori na harmonizaciji zakona u oblasti poslovanja i pravnih okvira na višim novima vlasti, posebno između entiteta. Neophodno je smanjiti fiskalna i parafiskalna opterećenja preduzećima - navedeno je u izvještaju.

Reforme su potrebne i u energetskom sektoru, a vlastima je preporučeno da obezbijede pravni okvir koji bi bio kompatibilan sa evropskim zakonodavstvom u toj oblasti.

- Rješavanjem ovog problema bile bi uklonjenje pravne prepreke za uspostavljanje organizovanog gasnog i energetskog tržišta, ali i tržišno povezivanje. Napori su neophodni i da bi bila obezbijeđena konkurentnost na tržištu energenata i uklonjena mogućnost manipulisanja cijenama - istakli su stručnjaci EBRD-a.

Vlastima u FBiH je preporučeno da privatizuju neka od ključnih državnih preduzeća kao što su "BH Telekom" i "Aluminij", navodeći da bi time bio upućen pozitivan signal investitorima.

Zamjenik direktora EBRD-a za strategiju i politiku Piter Sanfej je istakao da je ekonomska situacija u BiH unaprijeđena u posljednjih nekoliko godina i da je za ovu godinu predviđen rast BDP-a od tri odsto.

- Situacija ide nabolje, ali ne tako brzo i BiH još zaostaje za zemljama regiona po stepenu lakoće poslovanja. Ohrabruje, međutim, da je BiH posvećena članstvu u EU, a mnogi izazovi s kojima se suočava biće rješavani u tom procesu. To je težak put koji će trajati godinama - kazao je Sanfej.

Direktor EBRD-a za zapadni Balkan Holger Munt je rekao da je ova finansijska institucija kroz 15 projekata lani uložila u BiH više od 200 miliona evra.

- Najviše je ulagano u infrastrukturu, a pomoć je bila usmjerena i ka malim i srednjim preduzećima s ciljem povećanja njihove konkurentnosti - kazao je Munt.

Pomoć ženama

Šef rezidentne kancelarije EBRD-a Jan Braun rekao je da je ova finansijska institucija ženama preduzetnicima u BiH obezbijedila kredite i savjetodavnu podršku.

- To je jedan od primjera naše pomoći sektoru malih i srednjih preduzeća na čijem čelu su žene, a cilj je smanjenje nejednakosti - naveo je Braun.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana