Povjerioci od Kosmosa potražuju 22,4 miliona

Marijana Miljić
Povjerioci od Kosmosa potražuju 22,4 miliona

Banjaluka - Potraživanja povjerilaca od "Kosmosa" iz Banjaluke iznose 22,41 milion maraka, a najviše novca ovo preduzeće dužno je Poreskoj upravi RS - 16,18 miliona.

Agencija za posredničke, informatičke i finansijske usluge (APIF) objavila je listu potraživanja koja pokazuje da su prijavljena potraživanja za 2,28 miliona KM veća od iznosa koji je "Kosmos" naveo u prijedlogu za otvaranje postupka restrukturiranja preduzeća čiji je cilj čišćenje dugova i uspostavljanje stabilnog poslovanja.

Na listi se našlo 356 povjerilaca, a najveća dugovanja "Kosmos" ima prema subjektima iz javnog sektora. Na spisku se nalazi i veliki broj radnika ovog predratnog giganta namjenske industrije kojima nisu redovno isplaćivale plate i naknade.

Najveći povjerilac poslije Poreske uprave je Fond za penzijsko i invalidsko osiguranje RS koji je prijavio da od "Kosmosa" potražuje 5,27 miliona maraka. Treću poziciju je zauzeo grad Banjaluka koji od "Kosmosa" potražuje 544.873 marke.

Među najvećim povjeriocima su i "Elektrokrajina" Banjaluka kojoj "Kosmos" za struju duguje 314.923 marke, te Investiciono-razvojna banka RS koja je ispostavila račun težak 273.120 KM. Republička agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća prijavila je potraživanja u iznosu od 250.000 maraka, a veliki iznos od "Kosmosa" potražuje i banjalučka "Toplana" - 132.000.

Dug prema ostalim povjeriocima je znatno niži i pojedinačni iznosi ne prelaze 50.000 KM. Na listi povjerilaca nalazi se i spisak sa imenima 316 radnika, a prijavili su potraživanja koja variraju od 30 pa do 46.000 maraka.

Goran Radivojac, koji je imenovan za povjerenika u "Kosmosu", juče nije bio u prilici da komentariše prijavljena potraživanja, a vršilac dužnosti direktora Dušan Vještica rekao je da ne može davati izjave u vezi sa restrukturiranjem preduzeća.

"Kosmos" je ušao u proces restrukturiranja kroz koji bi trebalo da postigne dogovor sa povjeriocima kako bi izbjegao odlazak u stečaj. Rukovodstvo ovog preduzeća u državnom vlasništvu, u dogovoru sa Vladom RS, donijelo je sredinom juna odluku o ulasku u proces restrukturiranja koji prethodi pokretanju stečajnog postupka. Cilj finansijskog i operativnog restrukturiranja je zaključivanje sporazuma sa povjeriocima o načinu namirenja njihovih potraživanja kako bi firma izbjegla stečaj i postala likvidna.

"Kosmosu" će ovo biti prva i posljednja prilika za prevazilaženje problema, a ukoliko nakon osam mjeseci, koliko maksimalno može trajati proces restrukturiranja, ne riješe nagomilane probleme, slijedi stečaj.

Povjerioci koji su prijavili najveći iznos potraživanja

Poreska uprava RS      16,18 miliona

Fond PIO RS              5,27 miliona

Grad Banjaluka             544.873

"Elektrokrajina"         314.923

IRB RS                         273.120

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana