Najviše žalbi Ombudsman za bankarski sektor zbog kamata

Marina Čigoja
Najviše žalbi Ombudsman za bankarski sektor zbog kamata

Banjaluka - Najveći broj prigovora koji su klijenti banaka u RS do sada upućivali ombudsmanu za bankarski sektor odnosio se na obračun i izmjenu ugovorenih kamatnih stopa, osnovanost njihovog potraživanja i obračun zateznih kamata.

Rekao je to “Glasu Srpske” ombudsman za bankarski sektor RS Vladimir Rudić i dodao da su se, pored ovih, korisnici finansijskih usluga žalili i na iznos naknada za izdavanje opomena, kao i na nepravilnosti prilikom odobravanja kredita, promjene ugovora bez znanja jemca i odbijanje da se korisniku ili jemcu preda određena dokumentacija. 

Od početka rada do kraja prošle godine ombudsman je primio 445 prigovora korisnika finansijskih usluga.

- U okviru opravdanih i pravno osnovanih prigovora pozitivno je riješeno 115 prigovora, dok su u 136 slučajeva korisnicima upućeni odgovori ili mišljenja u vezi sa predmetom spornih situacija. U ovim slučajevima, formalno-pravno nije riječ o propisanom prigovoru na postupak finansijske organizacije, od čega je 50 proslijeđeno nadležnoj Agenciji za bankarstvo FBiH - rekao je Rudić. 

Kazao je da je u kratkom trogodišnjem periodu rada ombudsmana lani, u odnosu na 2013. godinu, zabilježeno znatno smanjenje broja prigovora korisnika finansijskih usluga i to za 43 odsto. Dodao je da je u dosadašnjem radu znatno unaprijeđena saradnja sa davaocima finansijskih usluga i da u većini slučajeva prihvataju njegove preporuke.

- Organizacije bankarskog sistema rade na unapređenju kvaliteta usluga i odnosa sa korisnicima, ali postoje područja za dalja i temeljitija poboljšanja - rekao je Rudić.

S ciljem mirnog rješavanja sporova između korisnika i davalaca finansijskih usluga u RS je 2011. godine uspostavljen institut Ombudsmana za bankarski sistem RS.

Krediti u “švajcarcima”

Govoreći o problemu dužnika koji imaju kredite u švajcarskim francima, Vladimir Rudić je rekao da su u jednom broju slučajeva gdje je to bilo objektivno moguće postignuta određena rješenja za korisnike, kao što je promjena rokova, uvođenje moratorijuma ili otpis dijela zateznih kamata.

- Ali, svjesni smo da su objektivne mogućnosti i državnih struktura i finansijskih institucija, a posebno korisnika kredita s obzirom na ukupnu egzistenciju, krajnje ograničene. Formiranje cijene stranih konvertibilnih valuta u odnosu na domaću je ekonomsko i pravno pitanje koje je objektivne prirode - rekao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana