Minus na uvozu vode 100 miliona

Marijana Miljić
Minus na uvozu vode 100 miliona

Banjaluka - Bez obzira na to što je BiH jedna od najbogatijih zemalja kada je riječ o vodnim resursima, na domaće tržište su prošle godine uvezene razne vrste vode u vrijednosti od 133,63 miliona KM.

Negativni trend koji je već godinama prisutan u ovoj oblasti tek neznatno su uspjele da ublaže domaće firme iz iste branše čiji je izvoz vrijedio 36,25 miliona KM. Uprkos tome, između uvoza i izvoza ostala je rupa od skoro 100 miliona KM.

Iako je prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje BiH uvoz vode u 2016. godini smanjen u odnosu na godinu ranije, tržni centri i prodavnice su i dalje pretrpani ovim proizvodom iz inostranstva.

- Na domaće tržište je u 2016. godini uvezeno 156.610 tona prirodne i gazirane vode bez dodatog šećera i sa dodatim šećerom u vrijednosti od 133,62 miliona maraka. Godinu ranije vrijednost uvoza je iznosio 238,97 miliona KM - podaci su Uprave za indirektno oporezivanje.

Pad uvoza pratilo je i smanjenje izvoza jer su domaće firme u 2015. godini na inostrano tržište plasirale robu vrijednu 57,98 miliona KM. Smanjenje izvoza je dobrodošlo jedino u slučaju da je domaća voda na tržištu zamijenila uvoznu, s obzirom na to da je stigla manja količina.

Direktor Sektora za makroekonomski sistem u Spoljnotrgovinskoj komori BiH Momir Tošić ističe da je odnos izvoza i uvoza vode jedan naprema tri u korist uvoznika.

- To pokazuje i statistika za ovu godinu jer je u prvom kvartalu BiH izvezla vodu u vrijednosti od 9,71 milion, a uvezla u iznosu od 26,85 miliona KM. Ovaj odnos je zabrinjavajući. Uvozni brendovi, posebno iz Srbije i Hrvatske, koji su se na tržištu pojavili prije naših i dalje opredjeljuju domaće kupce ka tim vodama. Malo je zemalja u svijetu koje imaju prirodni potencijal u ovom sektoru kao što je BiH, ali uprkos tome velika suma novca se odlije u inostranstvo kroz uvoz vode. BiH ima vode u izobilju i trebamo se boriti da smanjimo spoljnotrgovinski deficit i zaštitimo domaću proizvodnju - istakao je Tošić.

Potrošači u BiH, dodaje on, nemaju nijedan razlog da kupuju uvoznu vodu umjesto domaće i moraju promijeniti svijest.

- Domaća voda je istog pa i boljeg kvaliteta nego uvozna, kao što je slučaj sa mnogim drugim proizvodima. Moramo se boriti da naše proizvode brendiramo kako bi bili u konkurenciji i stali rame uz rame sa proizvodima iz zemalja EU ili i CEFTA - kazao je Tošić.

Istraživanja

Istraživanja pokazuju da je BiH sa 9.460 kubnih metara pitke vode po stanovniku prva u regionu, a sedma u Evropi kada je riječ o izvorima pitke vode.

Voda ili kako je često nazivaju "nafta 21. veka", jedan je od najznačajnijih resursa u svijetu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana