Makedonija i BiH na vrhu po nezaposlenosti

Marina Čigoja
Makedonija i BiH na vrhu po nezaposlenosti

Banjaluka - Stopa nezaposlenosti u BiH, koja iznosi 27,2 odsto, među najvećim je u regionu, a gora od nas samo je Makedonija sa stopom od 31,8 odsto.

Iza Makedonije i BiH, po visini stope nezaposlenosti nalazi se Srbija sa 23,7 odsto, a slijede je Hrvatska sa 20 odsto i  Crna Gora sa 13,56 odsto. Najmanju stopu nezaposlenosti ima Slovenija i to 8,2 odsto.

Ekonomski ekspert Spoljnotrgovinske komore BiH Duljko Hasić kaže da ako isključimo one koji nisu u realnim tokovima zaposlenosti naša stopa nezaposlenosti iznosi oko 28 odsto, ali da je ona realno mnogo veća.

- Oni koji privremeno nađu posao ne mogu se računati kao stvarno zaposleni. BiH se nalazi na samom vrhu u regionu po nezaposlenosti. Osim toga, iz mjeseca u mjesec bilježimo povećanje broja nezaposlenih i približavamo se psihološkoj granici od 550.000 nezaposlenih - naglasio je Hasić.

On je istakao da su ekonomske aktivnosti u BiH ove godine konstantno u padu tako da je teško očekivati neko poboljšanje ukoliko BiH ne promijeni koncepciju zapošljavanja.

- Nekoliko je razloga koji su doveli do toga da imamo enormno visoku stopu nezaposlenosti. Prvo, i dalje se vodimo devizom da se više isplati uvoziti nego proizvoditi što je pogubno za ovu zemlju. U vezi s tim pitanjem i dalje se ništa ne radi, što najbolje pokazuje podatak o našem deficitu koji na godišnjem nivou iznosi oko šest do sedam milijardi KM - naglasio je Hasić.

On je istakao da BiH nije uspjela da stvori ni povoljniji poslovni ambijent i naglasio da su poreska opterećenja u BiH daleko iznad ostalih zemalja u regionu.

- To samo još više podstiče razvoj sive ekonomije, koja u BiH godišnje proguta šest milijardi maraka. Na taj način vlast čuva socijalni mir i prećutno odobrava sivu ekonomiju - kazao je Hasić.

Prema podacima Agencije za rad i zapošljavanje, u BiH je na kraju marta na evidenciji zavoda i službi za zapošljavanje bilo 542.726 nezaposlenih, što je za 977 lica ili 0,18 odsto manje u odnosu na mjesec ranije.

Metodologija

Prema anketi o radnoj snazi koju je sprovela Agencija za statistiku BiH, a koja u obzir uzima stvarnu zaposlenost i nezaposlenost, odnosno i one koji rade, a nisu obuhvaćeni zvaničnim statistikama, stopa nezaposlenosti u BiH je 27,2 odsto.

S druge strane, Agencija za rad i zapošljavanje BiH u obzir uzima samo zvanično evidentirane zaposlene i nezaposlene, i prema njima stopa iznosi 44,2 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana