Kinezi ulaze u trku za gradnju HE Dabar

Cvija Mrkonjić
Kinezi ulaze u trku za gradnju HE Dabar

Banjaluka - Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva RS i kineska kompanija "China international water and electic corporation" potpisali su juče memorandum o saradnji na projektu izgradnje hidroelektrane "Dabar", vrijednom 180 miliona evra.

Ministar industrije, energetike i rudarstva RS Petar Đokić je istakao da će kineska kompanija, kao i druge firme, moći da učestvuje u javnom postupku izbora izvođača radova i dobavljača opreme za hidroelektranu "Dabar".

- Kineska kompanija je jedna od vodećih u svijetu u ovom sektoru. Za Srpsku je veoma značajno što postoji interesovanje inostranih partnera da zajedno sa Vladom i "Elektroprivredom RS" sarađuju u realizaciji velikih energetskih projekata. Ovo bi trebalo dodatno podstaći aktivnosti na realizaciji pomenutog projekta. Cilj je da podstaknemo razvoj energetike, povećamo proizvodnju električne energije i damo impuls razvoju Hercegovine - kazao je Đokić.

Generalni direktor kancelarije kompanije "China international water and electic corporation" u Srbiji Čen Lijang rekao je da će učiniti sve da bi dostavili najbolju tehničku i komercijalnu ponudu za izgradnju hidroelektrane "Dabar".

- Ostvarili smo dobar kontakt, što bi trebalo da rezultuje uspješnom saradnjom i na izgradnji hidroelektrane "Dabar" - rekao je Lijang.

Direktor "Elektroprivrede RS" Branislava Milekić je kazala da su stvoreni preduslovi za saradnju sa kineskom kompanijom.

- To znači pristupanje određenim studijama i tehničkoj dokumentaciji da bi ova kompanija mogla da obezbijedi pristup kreditnim sredstvima državne banke u Kini. Kineskim partnerima nisu data nikakva ekskluzivna prava, nego ovim povećavamo konkurentnost u realizaciji izgradnje hidroelektrane "Dabar" - istakla je Milekićeva.

Hidroelektrana "Dabar" pripada sistemu hidroelektrana "Gornji horizonti" i trebalo bi da ima instalisanu snagu od 159 megavata. Milekićeva je istakla da je završena studija izvodljivosti i da će "Hidroelektrane na Trebišnjici" biti stoodstotni vlasnik projekta.

Tender za tunel

Tender za izbor izvođača radova za dovodni tunel prečnika 4,6 i dužine 11.250 metara sa pristupnim tunelima već je raspisan. Vrijednost tog projekta je 115 miliona KM i on je izuzet iz poslova koji su definisani memorandumom potpisanim sa kineskom kompanijom.

- To znači da kineski partner ima jednaka prava kao i ostali zainteresovani za izgradnju hidroelektrane "Dabar" - kazala je Branislava Milekić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana