Kinezi donose ugovor za izgradnju cementare u Blagaju kod Novog Grada

Danijela Stokanić
Kinezi donose ugovor za izgradnju cementare u Blagaju kod Novog Grada

Banjaluka - "Fortis grupa" iz Prijedora na korak je od finalnog dogovora sa kineskom državnom kompanijom "CAMCE" o zajedničkoj izgradnji fabrike cementa u Blagaju kod Novog Grada.

Direktor "Fortis grupe" Dragan Čorokalo kaže da već godinu pregovaraju sa Kinezima o zajedničkoj investiciji.

- Postigli smo načelan dogovor i potpisali sporazum o izgradnji cementare. Oni dolaze kod nas u ponedjeljak i boraviće deset dana. Ulazimo u završnu fazu dogovora i očekujem da ćemo ga finalizovati - kazao je Čorokalo.

Na dosadašnjim sastancima dogovoreno je da će kineska kompanija imati većinsko vlasništvo u cementari.

- Kinezi će biti većinski vlasnici, sa udjelom od 51 do 66 odsto, u zavisnosti od toga kako ćemo mi nastupiti. Mi imamo 33 odsto vlasništva, s obzirom na prirodne resurse koje posjedujemo, a za razliku do maksimalnog udjela od 49 odsto podići ćemo kredit, ako se odlučimo na tu varijantu. Idućih dana ćemo odrediti procenat vlasništva, riješiti ostale stvari i formirati zajedničku firmu - istakao je Čorokalo, navodeći da kineski partner bira opremu koja mora zadovoljiti evropske standarde u pogledu ekologije i zaštite životne sredine, buke i sličnih uslova.

Prvi čovjek "Fortids grupe" ističe da su naišli na dobru saradnju sa Ministarstvom industrije, energetike i rudarstva RS, koje im je izašlo u susret i u kratkom periodu izdalo koncesiju na kamenolom krečnjaka, a uskoro očekuje i dobijanje koncesije za eksploataciju gipsa sa lokaliteta koji je takođe u vlasništvu kompanije.

- Trenutno imamo oko devet i po hektara zemljišta, a otkupićemo još oko deset hektara. Od RS ćemo tražiti da proglasi ovaj projekat od opšteg interesa da bismo lakše ušli u otkup zemljišta - kazao je Čorokalo.

Ukoliko sve bude išlo planiranom dinamikom, izgradnja cementare trebalo bi da počne u julu iduće godine. Na gradilištu će biti angažovano 500 radnika iz RS i Kine, koji će imati zadatak da radove privedu kraju za dvije godine.

- Ukupna vrijednost investicije je 120 miliona evra, a sama fabrika će koštati 80 miliona evra. Fabrika će imati 287 zaposlenih, među kojima će biti 87 Kineza. Projektovani godišnji proizvodni kapacitet biće 870.000 tona cementa. Naši partneri očekuju da će se kompletna investicija vratiti u narednih šest godina. To će značiti mnogo za RS, koja trenutno nema cementaru, pa cement nabavljamo iz FBiH, Hrvatske i drugih zemalja - ističe Čorokalo.

Realizaciju jedne od najvećih investicija u Srpskoj u posljednjih nekoliko godina najavio je i ambasador BiH u Kini Borislav Marić, navodeći da se nedavno sastao sa upravom kineske kompanije. On kaže da je "CAMCE" velika i ozbiljna kompanija, koja se bavi izgradnjom i inženjeringom u oblasti industrije, energetike, poljoprivrede, saobraćaja, vodoprivrede i trgovinom.

Opština dala načelnu saglasnost

Načelnik Novog Grada Snježana Rajilić kaže da su im se iz "Fortis grupe" obratili pismom namjere, u kojem su naveli da sa kineskim partnerom imaju namjeru da grade cementaru.

- Opština je dala načelnu saglasnost da mogu krenuti u pregovore. Bili smo u selu Blagaj, gdje je planirana izgradnja cementare i mještani su protiv toga, ali nisu baš najbolje upućeni. Kada bude izrađen ekološki elaborat, on mora biti predstavljen i stanovništvu, da bi nesporazumi bili riješeni na obostrano zadovoljstvo - rekla je Rajilićeva.

Karakteristike projekta

500 radnika biće angažovano na gradilištu

120 miliona evra vrijednost ukupne investicije

80 miliona evra biće uloženo samo u fabriku

287 zaposlenih imaće cementara

870.000 tona cementa iznosi projektovani godišnji proizvodni kapacitet

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana