Fondovi oživjeli na putu ka otvaranju

Željka Kokot
Fondovi oživjeli na putu ka otvaranju

Banjaluka - Vrijednost trgovanja akcijama investicionih fondova u Srpskoj dostigla je lani 25,5 miliona KM, što je za čak 11,11 miliona ili 77,21 odsto više u odnosu na 2014. godinu.

Indeks investicionih fondova (FIRS) na Banjalučkoj berzi porastao je u 2015. za 8,84 odsto u odnosu na 2014. godinu.

Na rast prometa akcijama fondova najviše su uticali blok poslovi, čija je vrijednost dostigla 17,8 miliona KM. Vrijednost blok poslova je više nego učetvorostručena u odnosu na 2014. godinu, u kojoj je ostvaren promet od 3,9 miliona KM. S druge strane, redovni promet je smanjen sa 10,45 miliona iz 2014. na prošlogodišnjih 7,71 milion KM.

Na rast prometa investicionih fondova najviše su uticale izmjene zakonske regulative usvojene krajem prošle godine, koje predviđaju otvaranje fondova, te investitor Georg Taler preuzimanjem sredinom prošle godine "Cepter fonda" i "Kristal invest fonda".

Predsjednik Skupštine Udruženja akcionara investicionih fondova RS Siniša Božić kaže da su izmjene zakonske regulative koje se odnose na fondove privukle investitore, što se odrazilo i na rast berzanskog indeksa investicionih fondova u odnosu na 2014. godinu.

- Donesen je niz mjera koje bi trebalo da rekonsoliduju stanje u investicionim fondovima. To je povećalo interesovanje investitora, ali ono, ipak, još nije na željenom nivou - kaže Božić.

Govoreći o prelasku iz zatvorenih u otvorene fondove, kojima je za transformaciju dat trogodišnji rok, Božić je istakao da će to pročistiti tržište.

- Veliki fondovi kao što su "Cepter", "Invest nova", "Kristal" i "Euroinvestment" opstaće i u otvorenom obliku jer imaju dovoljno velik portfelj, dok će mali fondovi završiti u likvidaciji ukoliko se ne odluče na udruživanje kako bi od nekoliko fondova sa malim portfeljom nastao jedan veliki - kaže Božić.

Glavne prepreke za razvoj fondova koji se nalaze u periodu prelaska iz zatvorenog u otvoreni organizacioni oblik mogle bi da budu i rastući broj stečajeva i likvidacija velikog broja preduzeća, učestala smanjenja osnovnog kapitala čak i firmi koje relativno dobro posluju, sve veći broj akcionarskih društava koja prelaze u manje transparentne oblike organizovanja poput društva sa ograničenom odgovornošću, sporo rješavanje sudskih sporova i nizak stepen poštivanja standarda korporativnog upravljanja. Član Udruženja ekonomista RS - SWOT Predrag Duduković očekuje da će poslovanje fondova u ovoj godini biti stabilno.

- Problemi sa kojima se suočavaju preduzeća doveli su i do pada cijene akcija, što je neminovno uslovilo i pad prometa nekih fondova, dok su drugi profitirali u blok poslovima. Problem investicionih fondova je ukoliko nemaju gdje da investiraju i time ostvaruju prinos na uložena sredstva jer je njihova budućnost direktno i usko povezana sa budućnošću privrede - kaže Duduković i naglašava da bi se na poslovanje fondova u narednom periodu mogao odraziti još i manjak novca u opticaju i skepticizam investitora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana