Dužnici važu rizik i kamatu

Željka Kokot
Dužnici važu rizik i kamatu

Banjaluka - Iako su stambeni krediti sa varijabilnom kamatnom stopom trenutno povoljniji, zbog negativnog euribora stručnjaci smatraju da su krediti sa fiksnom stopom bolje rješenje jer nude sigurnost.

Stanovnicima Srpske koji žele da se zaduže radi rješavanja stambenog pitanja banke nude stambene kredite uz različite uslove otplate, a jedina dilema koju budući kupci treba da razjasne odnosi se na izbor kamate, odnosno da li se odlučiti za varijabilnu ili fiksnu stopu.

Krediti sa fiksnom kamatnom stopom važe za najsigurnije jer ne postoji mogućnost promjene uslova otplate pa su iznosi svih rata jednaki. Sa druge strane, promjenljive kamatne stope štite klijenta od samovolje banaka, ali on je zavisan od stanja na međubankarskom tržištu jer je kamatna stopa direktno vezana za libor ili euribor stope.

Stopa po kojoj se banke zadužuju na svjetskom tržištu godinama je bila na nuli, sada je čak i u malom minusu, čime krediti za varijabilnim stopom postaju atraktivniji jer budući dužnici naizgled nemaju mnogo razloga za strah od rasta rate preko noći.

Ipak, posmatrano dugoročno, varijabilna kamatna stopa je za klijenta rizičnija jer se prilike na svjetskom tržištu u dužem vremenskom periodu ne mogu sa sigurnošću predvidjeti, pa postoje tendencije da će rastom ove stope i rate kredita rasti.

Član Udruženja ekonomista RS "SWOT" Predrag Duduković kaže da su zbog negativne stope euribora trenutno isplativiji, ali ujedno i mnogo rizičniji, krediti sa varijabilnom kamatnom stopom.

- Nemoguće je sa sigurnošću reći koja vrsta kredita je bolja jer obje imaju prednosti i nedostatke. Ipak, budućim dužnicima savjetujem da podignu kredit sa fiksnom stopom koja će im omogućiti sigurnost prilikom otplate, jer euribor može u svakom momentu doživjeti rast - objašnjava Duduković.

Iz Nove banke Banjaluka kažu da se banke iz okruženja prilikom definisanja ponude stambenih kredita uglavnom odlučuju da klijentima ponude promjenljivu kamatnu stopu od samog početka otplate stambenog kredita. Ističu da njihova banka nudi fiksnu kamatnu stopu na ovu vrstu kredita na najduži period i to do 12 godina otplate.

- Stambeni kredit iz sredstava Nove banke plasira se isključivo u konvertibilnim markama, tako da valutni rizik u tom smislu ne postoji. Da može doći do povećanja varijabilne kamatne stope usljed promjene referentne kamatne stope euribor klijenta obavještavamo prilikom predstavljanja ponude kredita. Klijentima dajemo slobodu da odluče da li će se zadužiti kreditom sa promjenljivom kamatnom stopom ili će odabrati neku drugu vrstu kredita sa fiksnom kamatnom stopom - kažu iz Nove banke Banjaluka.

Prosječne stope

Podaci Agencije za bankarstvo RS pokazuju da je prosječna efektivna kamatna stopa na stambene kredite krajem septembra 2015. godine iznosila 5,68 odsto i u odnosu na kraj 2014. godine bila je niža za 0,53 odsto.

Prosječna nominalna kamatna stopa u istom periodu je iznosila 5,11 odsto i bila je niža za 0,36 odsto u odnosu na kraj 2014. godine.

Kredit sa fiksnom kamatnom stopom:

- važe za najsigurnije

- rata se ne mijenja tokom otplate

- nema valutnog rizika

- skuplji od kredita sa fiksnom stopom

Kredit sa varijabilnom kamatnom stopom:

- povoljniji su zbog niskog euribora

- rata varira tokom otplate

- rizičniji zbog valutnog rizika

- štite klijenta od samovolje banke

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana