“Dunav” i “Garant” ojačali kapital

Marina Čigoja
“Dunav” i “Garant” ojačali kapital

Banjaluka - “Dunav osiguranje” Banjaluka i “Garant osiguranje” Brčko izvršili su dokapitalizaciju koju je naložila Agencija za osiguranje RS kako bi bile prevaziđene finansijske poteškoće u kojima su se našle ove dvije osiguravajuće kuće.

Dvije osiguravajuće kuće našle su se pod posebnim nadzorom Agencije za osiguranje RS u prošloj godini zbog uočenih finansijskih poteškoća. Nakon što su postupili po nalozima Agencije i ojačali kapital, ova društva ponovo su na putu uspješnog poslovanja.

U Agenciji za osiguranje su istakli da su u redovnoj kontroli poslovanja “Dunav osiguranja” identifikovani određeni rizici i da su naložili mjere za njihovo otklanjanje.

- Društvo je povećalo osnovni kapital, a novac pribavljen emisijom akcija iskorišćen je za isplatu dospjelih obaveza za naknadu štete i drugih naknada iz osiguranja, te za pokriće obračunatih tehničkih rezervi. Ovo društvo je preduzelo i niz aktivnosti u skladu sa drugim nalozima Agencije kako bi do kraja 2015. u potpunosti uskladilo poslovanje za propisanim standardima - kazali su u Agenciji za osiguranje.

Istakli su da je probleme u “Garant osiguranju” izazvao prestanak rada Bobar banke s obzirom na to da je ovo društvo veliki dio novca za pokriće minimalnog garantnog fonda i tehničkih rezervi imalo deponovano u toj banci.

- Agencija je pravovremeno reagovala i naložila društvu da usvoji plan mjera radi ispunjavanja zahtjeva adekvatnosti kapitala i obezbjeđenja novca za potpuno pokriće tehničkih rezervi do kraja marta, što je društvo ispoštovalo. Ključni pokazatelji poslovanja ovog društva dovedeni su u zakonske okvire i ono je ozdravljeno - kazali su u Agenciji za osiguranje.

Generalni direktor “Dunav osiguranja” iz Beograda Mirko Petrović je rekao da je ova kompanija dokapitalizovala svoju banjalučku kćerku firmu kupovinom akcija u iznosu od dva miliona evra.

- Dokapitalizacija je izvršena zbog ispunjavanja regulatornih standarda Agencije za osiguranje, jačanja tehničkih i garantnih rezervi i poboljšanja poslovanja kompanije, odnosno zauzimanja liderske pozicije na tržištu osiguranja RS. Cilj je podizanje tržišnog učešća na više od 15 odsto - kazao je Petrović i najavio da će početkom trećeg ovogodišnjeg kvartala “Dunav osiguranje” Banjaluka dokapitalizovati sa još milion evra.

Direktor “Dunav osiguranja” Banjaluka Stevo Aničić kazao je da će realizovanom i najavljenom dokapitalizacijom društvo u potpunosti ispuniti zakonom propisane uslove.

- “Dunav osiguranje” je ispunilo sve obaveze prema trećim licima i svi odštetni zahtjevi su isplaćeni - kaže Aničić.

Direktor “Garant osiguranja” Goran Radović istakao je da je kapital ovog društva smanjen nakon propadanja Bobar banke u kojoj im je zarobljeno oko 1,1 milion KM.

- Dokapitalizacija društva završena je polovinom ovog mjeseca. Povećali smo kapital za 900.000, tako da smo sada ponovo iznad ljestvice od dva miliona KM - kazao je Radović i pojasnio da je kapital od dva miliona potreban za obavljanje djelatnosti kojom se ovo društvo bavi, a to je osiguranje od autoodgovornosti.

Nadzor

U Agenciji za osiguranje su istakli da će nastaviti nadzor nad poslovanjem “Dunav osiguranja” i “Garant osiguranja” i da će, ukoliko se ukaže potreba, reagovati s ciljem zaštite prava osiguranika, trećih oštećenih lica i korisnika osiguravajućeg pokrića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana