Biznis dan: Vlasti bježe od problema privrede

Marina Čigoja
Biznis dan: Vlasti bježe od problema privrede

Banjaluka - Vlast na svim nivoima u BiH ne obraća pretjeranu pažnju na probleme privrednika, administracija je preglomazna i otvara vrata korupciji, zbog čega dobijamo sliku zemlje koja je pravno i politički nesigurna i kao takva nije interesantna nikome za ulaganje.

Rekla je to izvršni direktor Savjeta stranih investitora u BiH Bojana Škrobić-Omerović poslije panel diskusije u okviru manifestacije "Biznis dan 2014", koju je organizovao Biznis klub Banjaluka uz podršku Unije udruženja poslodavaca i Privredne komore RS. Ona je istakla da je privreda u lošem stanju i da su mnogi učesnici diskusije ukazali na neophodnost ekonomskih reformi za razvoj BiH.

- Sve je manji broj zainteresovanih za ulaganje iako imamo puno potencijala. Pored pravne i političke nesigurnosti, problem je i veliki broj nezaposlenih, mala stopa privrednog rasta i zbog toga BiH veoma nisko kotira na svim važnijim ljestvicama koje investitori analiziraju prilikom izbora destinacije za ulaganje - kazala je ona.

Kao prioritetno pitanje na kojem bi vlasti trebalo da rade označila je obezbjeđenje pravne i političke sigurnosti.

- Takođe, neophodno je i otvoriti tržište, ukinuti prepreke za dobijanje raznih dozvola počevši od građevinskih dozvola - istakla je ona.

Predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS Predrag Zgonjanin rekao je da je u Srpskoj neophodan reprogram kompletnog javnog duga i pomoć domaćoj proizvodnji.

- Moramo povesti zajedničku borbu da se domaći proizvodi nađu na svim policama u trgovačkim lancima i da budu zastupljeni sa više od 50 odsto - kazao je Zgonjanin i dodao da je neophodno i rasterećenje privrede, smanjenje poreza i doprinosa i ukidanje parafiskalnih nameta.

Profesor Ekonomskog fakulteta u Zagrebu Ljubo Jurčić istakao je da je neuspješno sprovedena tranzicija zajednički problem za sve zemlje u regionu.

- S druge strane, tu je i očekivanje da će nas spasiti spoljni faktori. Moja poruka je da svaka država mora stvarati nacionalni proizvod i kapital, jer su to temelji razvoja privrede svake države, a da ono što im nedostaje kompletiraju sa stranim ulagačima. Potencijali i mogućnosti su ogromni, a jedini subjektivni problem je što za sada nemamo sposobne vlade koje bi to mogle realizovati - naglasio je Jurčić.

Zakon o radu

Predrag Zgonjanin je istakao da je za poslovnu zajednicu u RS veoma bitno donošenje novog zakona o radu i pozvao Savez sindikata RS da konačno sjedne za sto.

- Ne želimo nikakva dodatna opterećenja za radnike i želimo da javnost, na neki način, utiče na Savez sindikata, koji je isključiv i ne želi da razgovara - rekao je Zgonjanin.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana