Banjaluka: Prodaja zemljišta i hala umjesto zakupa

Vesna Popović
Banjaluka: Prodaja zemljišta i hala umjesto zakupa

Banjaluka - Tehnološki biznis park u Ramićima, koji je trebalo da bude okosnica privrednog razvoja Banjaluke i glavna ponuda za investitore, biće transformisan u poslovnu zonu "Ramići - Banjaluka", a umjesto iznajmljivanja akcenat će biti stavljen na prodaju objekata i zemljišta.

Gradonačelnik Banjaluke Slobodan Gavranović kazao je da je prijedlog odluke o transformaciji Tehnološkog biznis parka upućen Gradskoj skupštini.

- Projekat Tehnološki biznis park je rađen prije osam godina i podrazumijevao je veliko ulaganje. Napravljen je u vrijeme kada je budžet bio veći, kada su prihodi rasli i kada je planirano da ćemo dobiti tu lokaciju bez naknade. Taj projekat je u većoj mjeri preživio, ali je nerealan za uslove koje danas imamo - obrazložio je Gavranović.

On je istakao da su već prodali prve parcele investitorima, uz uslov da mogu praviti samo proizvodne pogone.

- Regulacionim planom ostatak prostora će biti stavljen u funkciju i prodat. Privrednici će opet moći da pokrenu proizvodnju i zaposle radnike - naveo je Gavranović.

Prema njegovim riječima, do sada je najveći zakupac u Tehnološkom biznis parku bila italijanska firma koja posluje u Kotor Varošu "Mehaničke konstrukcije".

- Sa njima nije produžen ugovor o zakupu, jer su zainteresovani za kupovinu kompletnog objekta. Za instaliranje opreme potrebna su velika ulaganja i nemaju ekonomski interes da ulažu u objekat za koji plaćaju zakup. Pregovori o prodaji još traju i ako uspiju, trebalo bi da bude zaposleno 500 ljudi - naveo je Gavranović.

Do avgusta 2014. godine zaključeno je pet ugovora o zakupu poslovnog prostora u Tehnološkom biznis parku, a osim "Mehaničkih konstrukcija", to su učinile firme "Rolofleks", "Italijana", "MK Majkić" i "21. maj", koji zapošljavaju oko 100 radnika. "Mehaničke konstrukcije", koje su zapošljavale 83 radnika, nisu, međutim, produžile jednogodišnji ugovor o zakupu. Gradska uprava je u 2014. godini po osnovu zakupa inkasirala 388.392 KM. Lani su prodate četiri parcele za izgradnju proizvodnih objekata za 567.280 KM. U toku je izdavanje lokacijskih uslova za izgradnju pogona preduzećima "Tri best", "Sim impeks", "Meser BH gas" i "Sepl".

Direktor Gradske razvojne agencije, koja upravlja ovim projektom Nenad Račić je rekao da su u 2014. godini organizovali portirsku i službu održavanja u Tehnološkom biznis parku.

- Imamo naše ljude u Ramićima, koji su na raspolaganju investitorima i koji u ime Gradske uprave obavljaju određene poslove - dodao je Račić.

Lokacija

Tehnološki biznis park se nalazi u prostoru nekadašnjeg preduzeća "Unis valjaonica hladno valjanih traka". Gradska uprava Banjaluka kupila je polovinom 2013. godine na licitaciji imovinu tog preduzeća za 6,5 miliona KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana