Они “обрћу” милионе: Велике турнеје доносе велике приходе...

B92
Они “обрћу” милионе: Велике турнеје доносе велике приходе...
Они “обрћу” милионе: Велике турнеје доносе велике приходе...

Велика имена музичке индустрије главни дио својих прихода убирају од турнеја, показује листа специјализованог америчког часописа Билборд на којој се налази 50 музичара са највишим приходом.

Према истраживању на врху листе зарада музичара у САД 2017. године налази се ирска група U2.


Пjевач Боно и његова група су тако на територији Америке зарадили око 54,4 милиона долара, од чега 94 одсто зараде дошло од њихове гигантске турнеје, којом су на препуним стадионима обиљежили 30. годишњицу митског албума “The Joshua Tree”.

У ери ширења стриминга и стагнације продаје албума турнеје генеришу 80 одсто прихода 50 музичара са највећом зарадом.

Звијезда кантри музике Гарт Брукс (56) је на другом мјесту по заради према Билборду.

Човјек са каубојским шеширом је инкасирао 52,2 милиона долара прошле године у својој земљи, највише захваљујући великој турнеји започетој 2014. године.

Група Металика се налази на трећој позицији са зарадом од 43,2 милиона долара.

Прва жена на овој листи - Лејди Гага и први репер - Кендрик Ламар, овогодишњи добитник Пулицерове награде, су по заради на шестом и тринаестом мјесту.

Само два музичара који нису ишли на турнеје 2017. године налазе се на овој листи – краљ стриминга Дрејк који је 37. на листи са зарадом од 8,6 милиона долара преко онлајн платформи.

Ту је и Тејлор Свифт, која је 48. мјесту и чији главни приходи су дошли од продаје традиционалних ЦД-ова и даунлоудовања њене музика.

Комплетну листу можете прочитати овдје.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана