Преда: ЕП неће усвојити резолуцију о Сребреници

Танјуг
Преда: ЕП неће усвојити резолуцију о Сребреници

Брисел - Стални извјестилац за БиХ у Европском парламенту изјавио је да је у ЕП за сада одлучено да се поводом годишњице масакра у Сребреници одржи само дебата.

Резолуција у овом тренутку не би била од користи у БиХ и региону, изјавио је Кристијан Дан Преда.

"Сматрали смо да је важно да обиљежимо ову изузетно тужну 20. годишњицу у Парламенту, да се сјетимо жртава, одамо пошту њховим продицама и обезбједимо да се тако несто никад не понови", рекао је он.

"Нисмо тражили резолуцију јер нисмо сматрали да би то било од помоћи у садашњем контексту како у земљи тако и на регионалном нивоу," рекао је Преда.

И у БИХ готово сви саговорници су се са тиме сложили, додао је известилац у интервјуу за Јуропеан Њестерн Балканс (EWB).

Иницијатор резолуције о Сребреници у ЕП био је хрватски посланик Иван Јаковчић из посланичке групе АЛДЕ (Савез либерала и демократа за Европу) а посланици су разматрали могућност да она буде усвојена као документ или да буде дио говора предсједника Европског парламента Мартина Шулца на пленарној сједниц. Јаковчић је својевремено и сам рекао да је мање важно да ли ће бити усвојена као документ, или дио говора на пленарној седници.

Преда је прошле недјеље боравио у БиХ гдје је имао низ састанака са политичким представницима и учествовао на конференцији "Зашто Европа" у организацији фондације Конрад Аденауер.

Он каже да је на почетку његовог садашњег мандата у ЕП у посланичкој групи ЕПП (Европска народна партија) договорено да се траже два извјестилачка мјеста, за Србију и БиХ.

"Све земље Западног Балкана су нам важне али смо сматрали да је из различитхи разлога важно да се концентришемо на ове двије земље." додао је он.

Преда сматра да је БиХ суочена са многим изазовима на путу ка ЕУ а да је један од најважнијих борба против корупције.

На питање шта сматра нарочито значајним за даљу интеграцију цијелог региона Западног Балкана у ЕУ, он је рекао да ту постоје два главна питања и да су она заправо повезана.

"За напредак у интеграцијама цијелог региона потребни су нам добросусједски односи и помирење. Како да напредујемо ка Европи ако старе ране нису залијечене, а тензије и даље постоје" упитао је он подсјећајући да је помирење од почетка у средишту европске интеграције.

Из те преспективе треба поздравити скорашње иницијативе Европске комисије о међуповезаности агенде за Западни Балкан, додао је он.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана