ИДДЕЕА поново поништила тендер, куповина све ближе

nezavisne.com
ИДДЕЕА поново поништила тендер, куповина све ближе

Бањалука - Као што се и очекивало, Агенција за идентификациона документа, евиденцију и размјену података (ИДДЕЕА) поново је поништила тендер за изградњу зграде у Бањалуци вриједан око 16 милиона КМ.

“Раније је био поништаван тендер, али су се пријављени извођачи радова жалили Канцеларији за разматрање жалби БиХ на ту одлуку, а они су онда тражили да се понови поступак избора извођача. Одлучили су да поново пониште тендер. Рок за жалбу на одлуку о поништењу тендера истекао је почетком маја, тако да је одлука коначна и сад је једино могуће поновно расписивање тендера за изградњу зграде”, испричао је извор “Независних”.

У ИДДЕЕА нису жељели ни да потврде ни да демантују ову инфорамцију, истичући да ће тек идуће седмице моћи рећи нешто више о томе. С друге стране, у круговима блиским ИДДЕЕА све више се говори о томе да би се ова агенција могла одлучити да купи пословни простор у Бањалуци, а не да га гради, како је планирано, с обзиром на то да и одређени политички кругови, прије свега из Сарајева, нису заинтересовани за градњу зграде јер земљиште у Трапистима на којем би требало да буде изграђена није у власништву БиХ. То земљиште, на којем се некада налазила касарна у Трапистима, Република Српска дала је ИДДЕЕА на 99 година без икакве накнаде. Послије тога ИДДЕЕА је добила и грађевинску дозволу за градњу зграде, коју је платила 1,4 милиона КМ, али већ годинама не успијева да спроведе тендер јер је већ неколико пута поништен.

Што се тиче грађевинске дозоволе, ИДДЕЕА ју је добила још 2014. године с роком важења три године. Након истека тог периода пријетила је опасност да остане без ње, али је на крају продужена. Након продужења дозоволе ИДДЕЕА је поново ушла у процедуру расписивања тендера, али послије неколико жалби понуђача та набавка поново је поништена и, како ствари сада стоје, још дуго неће бити расписан нови тендер.

Подсјећања ради, ИДДЕЕА је још раније у документу у којем је обавјештавала Савјет министара БиХ о проблемима с којима се суочава у вези с градњом зграде навела и то да јој локација коју је добила од Републике Српске не одговора јер је 2014. била поплављена.

На посљедњи тендер који је расписан било је пријављено пет конзорцијума, од којих се тендерским условима тражило да самостално изврше све радове потребне за изградњу и употребу цјеловитог објекта, а рок за завршетак је три године од дана увођења у посао.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана