IDDEEA ponovo poništila tender, kupovina sve bliže

nezavisne.com
IDDEEA ponovo poništila tender, kupovina sve bliže

Banjaluka - Kao što se i očekivalo, Agencija za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA) ponovo je poništila tender za izgradnju zgrade u Banjaluci vrijedan oko 16 miliona KM.

“Ranije je bio poništavan tender, ali su se prijavljeni izvođači radova žalili Kancelariji za razmatranje žalbi BiH na tu odluku, a oni su onda tražili da se ponovi postupak izbora izvođača. Odlučili su da ponovo ponište tender. Rok za žalbu na odluku o poništenju tendera istekao je početkom maja, tako da je odluka konačna i sad je jedino moguće ponovno raspisivanje tendera za izgradnju zgrade”, ispričao je izvor “Nezavisnih”.

U IDDEEA nisu željeli ni da potvrde ni da demantuju ovu inforamciju, ističući da će tek iduće sedmice moći reći nešto više o tome. S druge strane, u krugovima bliskim IDDEEA sve više se govori o tome da bi se ova agencija mogla odlučiti da kupi poslovni prostor u Banjaluci, a ne da ga gradi, kako je planirano, s obzirom na to da i određeni politički krugovi, prije svega iz Sarajeva, nisu zainteresovani za gradnju zgrade jer zemljište u Trapistima na kojem bi trebalo da bude izgrađena nije u vlasništvu BiH. To zemljište, na kojem se nekada nalazila kasarna u Trapistima, Republika Srpska dala je IDDEEA na 99 godina bez ikakve naknade. Poslije toga IDDEEA je dobila i građevinsku dozvolu za gradnju zgrade, koju je platila 1,4 miliona KM, ali već godinama ne uspijeva da sprovede tender jer je već nekoliko puta poništen.

Što se tiče građevinske dozovole, IDDEEA ju je dobila još 2014. godine s rokom važenja tri godine. Nakon isteka tog perioda prijetila je opasnost da ostane bez nje, ali je na kraju produžena. Nakon produženja dozovole IDDEEA je ponovo ušla u proceduru raspisivanja tendera, ali poslije nekoliko žalbi ponuđača ta nabavka ponovo je poništena i, kako stvari sada stoje, još dugo neće biti raspisan novi tender.

Podsjećanja radi, IDDEEA je još ranije u dokumentu u kojem je obavještavala Savjet ministara BiH o problemima s kojima se suočava u vezi s gradnjom zgrade navela i to da joj lokacija koju je dobila od Republike Srpske ne odgovora jer je 2014. bila poplavljena.

Na posljednji tender koji je raspisan bilo je prijavljeno pet konzorcijuma, od kojih se tenderskim uslovima tražilo da samostalno izvrše sve radove potrebne za izgradnju i upotrebu cjelovitog objekta, a rok za završetak je tri godine od dana uvođenja u posao.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana