Расписали потјерницу за мртвом Надом Шакић

Глас Српске
Расписали потјерницу за мртвом Надом Шакић

БЕОГРAД - Интерпол Србије данас је саопштио да је расписао међународну потјерницу за Надом Шакић (85) због сумње да је учествовала у масовном убиству Срба, Јевреја и Рома у концентрационим логорима Стара Градишка и Јасеновац током Другог свјетског рата.

Међутим, Нада Шакић је преминула 5. фебруара ове године у Загребу и кремирана је на гробљу Мирогој. Сахрана Наде Шакић, супруге ратног злочинца и команданта логора Јасеновац Динка Шакића, није била медијски пропраћена.

Државни секретар Министарства правде Слободан Хомен изјавио је јуче да је то министарство дало сагласност за расписивање потјернице за Шакићевом, против које се у Србији води поступак од 1998. године због сумње да је извршила кривично дјело геноцида.

Динко Шакић, осуђен на 20 година због ратног злочина из времена Другог свјетског рата, преминуо је 2008. године у 87. години живота у Клиничкој болници Дубрава, која се налази близу затворске болнице у Светошимунској, гдје је био смјештен.

Нада Шакић је супруга Динка Шакића, који је био командант концентрационог логора Јасеновац и хрватски ратни злочинац. Њен полубрат је хрватски пуковник Вјекослав Лубурић, командант трећег одреда којем је надлежност била организација логора, управа и њихово обезбјеђење.

Шакићева се терети да је заједно са осталим усташким особљем логора у Старој Градишки малтретирала логорашице, тукла их и шутирала, газила по трудницама, као и да је учествовала у физичкој ликвидацији клањем и гушењем више хиљада логорашица.

Сумња се да је наредила да се логорашицама у Јасеновцу даје врло мало хране због чега су умирале, као и да је 21. априла 1945. године наредила да се побију све преостале жене и дјеца.

- Шакићева је осумњичена за најтеже ратне злочине. Очекујемо да на основу наше потернице буде ухапшена. У том случају, одмах ћемо тражити њено изручење Србији како би јој се овде судило за тешке злочине за које се сумњичи - поручио је Хомен.

Динко Шакић је ухапшен у Aргентини 1998. године, а суђење је почело 1999. Умро је у Загребу 2008. године.

Послије ослобођења Југославије и пораза нациста, попут многих високих чланова усташке државе, Шакић је побјегао у Aргентину под именом Љубомир са својом супругом Надом.

Динко Шакић је осуђен на 20 година затвора због злочина у логору Јасеновац. У пресуди му је наведено да је "пропустио да спријечи и казни злочине", као и да је лично, хицима из пиштоља убио четворицу логораша.

У пресуди пише и да је наредио вјешање 22 заточеника.

Казну је служио у затвору у Лепоглави, а већ на пролеће 2001. је пребачен у болницу у Светошимунској због наводних здравствених проблема.

Исте године је процурила и вијест да је у затвору писао књигу под радним називом "С поглавником у Aлпама 1946. године".

Неко вријеме повлачио се заједно с Павелићем и његовим најближим сарадницима. У тој јужноамеричкој држави родило се његово троје дјеце, а кум им је био Aнте Павелић.

Живјела у Aргентини

Нада Шакић је рођена 8. августа 1926. у Ливну, а имала је аргентинско држављанство и живјела у Aргентини.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана