Милан Недић није рехабилитован

Срна
Милан Недић није рехабилитован
Милан Недић није рехабилитован

Београд - Виши суд у Београду одбио је захтјев за рехабилитацију Милана Недића, колаборационистичког премијера Србије током Другог свјетског рата, пишу “Вечерње новости”.

Према сазнањима листа, то значи да Суд није укинуо уредбу Федеративне Народне Републике Југославије (ФНРЈ) НРЈ из 1949. године којом је Недић проглашен за ратног злочинца и на основу које су му одузета имовинска и грађанска права.

Суд је рјешењем написаним на стотинак страница, како наводи лист, образложио ову одлуку у којој се наводи да је увидом у све приложене доказе и након саслушања свједока закључио да се нису стекли правни услови да Недић буде рехабилитован.

На ову одлуку Вишег суда предлагачи сада имају право жалбе Апелационом суду у Београду.

Поступак рехабилитације трајао је три године, током којих је одржано 12 рочишта.

Захтјев да се “српској мајци”, како су Недића звали, врате грађанска права потекао је од Српског либералног савјета, Удружења политичких затвореника и жртава комунистичког режима и породице Недић.

Предлагачи су покушали да докажу да Недић, који је на челу српске владе националног спаса био од августа 1941. до октобра 1944. године, није одговоран ни за холокауст у земљи, ни за оснивање логора, као ни за масовна стријељања.

Како је тврдио адвокат предлагача Зоран Живановић, влада коју је водио формирана је и радила у складу са тадашњим правним нормама, јер када нека земља капитулира - нема даље борбе.

Предлагачи су наводили и да је Недић спасио многе који су бјежали од Италијана, Албанаца с Косова, Бугара и Мађара, као и да је помогао многим ухапшеним скојевцима.

Недићева влада распуштена је 4. октобра 1944. године, а он је два дана касније, са већином министара пребјегао из земље.

Британци су га предали југословенским снагама 1. јануара 1946. године.

Према званичној верзији, Недић се убио скоком кроз прозор затвора Озне (тадашње државне безбједности) и никада формално није оптужен, ни осуђен.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана