Za manji rizik od poplava 900.000 maraka

V. P.
Za manji rizik od poplava 900.000 maraka

Banjaluka - Kako bi bio smanjen rizik od poplava, u naredna tri mjeseca biće uređen dio korita rijeke Vrbas od mosta u Trnu prema ušću Dragočajke.

Projekat finansiraju Razvojni program UN (UNDP) i Gradska uprava sa malo više od 900.000 KM. Gradonačelnik Igor Radojičić je u petak ozvaničio početak radova u okviru kojih će na toj dionici biti urađeno 600 metara obaloutvrde, a na 300 metara će biti očišćeno korito.

- Nakon poplava 2014. godine sa UNDP-om urađen je idejni projekat uređenja i zaštite 20 kilometara obale i korita Vrbasa i od te dionice za deset kilometara imamo pripremljen i glavni projekat. Za uređenje cijelog vodotoka nam je potrebno do 50 miliona KM i ovi radovi su prvi korak ka realizaciji tog projekta - rekao je Radojičić.

Kazao je da je grad za uređenje ovog dijela korita Vrbasa obezbijedio 30 odsto sredstava, a UNDP ostatak.

- Ovi radovi su usmjereni ka tome da bude povećana propusna moć korita Vrbasa jer su 2014. godine od Rebrovačkog mosta pa nizvodno bile najveće poplave - rekao je Radojičić.

Šef kancelarije UNDP-a u Banjaluci Goran Vukmir je rekao da je ovo jedan od projekata koje oni realizuju, a koji se odnosi na smanjenje rizika od klimatskih promjena u slivu rijeke Vrbas.

- Sa gradom smo napravili plan za smanjenje rizika od poplava na području Banjaluke i ovi radovi su prvi korak u njegovoj realizaciji - kazao je Vukmir.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana