Мјештани Крмина и невладине организације: Противимо се изградњи ХЕ Крупа ниска

ELTA TV
Мјештани Крмина и невладине организације: Противимо се изградњи ХЕ Крупа ниска

Бањалука - Нећемо дозволити да нам униште кањон ријеке Врбас. Нећемо дозвоилити ни да нам потопе путеве и земљу, каже Нада Станојевић, родом из Крмина, огорчена плановима за градњу Хидроелектране у Крупи.

„Поједини бањалучани не знају ни дан данас шта нама значи Врбас. Па самом градњом Хидроелектране  Бочац  воду су нам загадили, промијенили су флору и фауну. Погледајте Врбас, он је некада био пребогат рибом, данас је више нема“, каже Нада не кријући огорчење плановима за градњу хидроелектране у Крупи. 

Иако није ријеч о истом пројекту, као што је био онај из 2005. због  којег се Бањалука дигла на ноге, у  Центра за животну средину, и данас као и прије 12 година, категорички против градње хидроелектране Крупа. 

„Изградњом било какве бране, било каквог антропогеног објекта у кањону, односно у Гребенској клисури би довело до погоршања квалитета воде за пиће, и до изумирања младице која је једна од најзначајинијих и најугроженијих врста а такође и ендем дунавског слива.“

Бјелић подсјећа да много тога није било транспарентно у цијелом случају, да важећом планском документацијом нема ни ријечи о овом пројекту, те да им пуне двије године нико није одговарао на упите у вези електране  Крупа ниска.

„Што је најтужније, о цијелом пројекту не зно нико ништа нити је обавијештен у Градској управи, Скупштини града а нема довољно информација ни сам градоначелник. Па ни у ресорном министарству немају довољно информација.“

Први човјек ЗП „ХЕ на Врбасу“, Недељко Кесић, каже да је ријеч о малој хидроелектрани, да  пројектом  није планирано потапање путне комуникације, да неће бити повећања нивоа језера, као  и да се пут измјешта искључиво из техничких разлога. Напомиње и да концесију још нису добии.

„Ми концесију још нисмо добили. О њој одлучује Влада Републике Спрске односно надлежно Министарство. Ми нисмо добили концесију, јер је да бисте ју добили потребо прибавити потребну документацију. Овај јавни увид, и разговор са мјештанима је тек први корак. Ми имамо само идејно рјешење, имамо идеју, уколико надлежне институције, грађани, па и ви медији будете против она се неће реализовати.“

Идејно рјешење  су мјештанима Крмина и Крупе, позваним да учествују на јавном увиду, обзиром да се налазе у зони обухвата будуће ХЕ, а све ради прибављања УТ услова презентовали представници Урбис центра. Појаснили су да је пројектом предивђена градња ХЕ у непосредној близини моста у Крминама,  да  је планирано измјештање  путне трасе на потезу од Крупе према Бочцу на десну обалу ријеке Врбас као и градња два нова моста. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Вјенчани
Вјенчани
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана