Кинези заинтересовани за изградњу Топлане

Ј. П.
Кинези заинтересовани за изградњу Топлане

Бањалука - Кинеска компанија "Донгафанг електрик" заинтересована је за изградњу нове "Топлане" и тим поводом јуче су разговарали са градоначелником Игором Радојичићем у Градској управи.

Радојичић је делегацију "Донгафанга", са Ху Миншенгом на челу, информисао да ће се сутра пред Скупштином града наћи приједлог одлуке о расписивању јавног позива за избор стратешког партнера за изградњу новог постројења "Топлане". Он је подсјетио да се јавним позивом тражи партнер који би, као власник 51 одсто будуће заједничке фирме, израдио техничко рјешење и, ако је то могуће, већ током предстојеће грађевинске сезоне изградио ново постројење са дрвном сјечком као примарним енергентом.

- Наш план је да у сриједу Скупштина града усвоји одлуку о расписивању јавног позива, након чега би он био објављен већ идућег дана, дакле 16. марта. Позив ће бити отворен 21 дан, а планирано је, ако успијемо, да већ у другој половини априла ступимо у преговоре са будућим партнером, а у мају у радове, ако то буде могуће - рекао је Радојичић.

Представници "Донгафанга" су истакли да у свом пословном портфолију, поред осталих, имају и изградњу сличних објеката, попут овог који је планиран у Бањалуци. Подсјетили су да је њихова компанија успјешно реализовала изградњу термоелектране у Станарима, једног од највећих енергетских објеката који је посљедњих деценија саграђен на подручју бивше Југославије.

Радојичић је јуче примио и делегацију израелског града Лехајима, са којом је разговарао о сарадњи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана