Gimnazijalci darovali dragocjenu tečnost

Gimnazijalci darovali dragocjenu tečnost 30.09.2017 15:00 | J. Š.

Banjaluka - Učenici banjalučke Gimnazije u petak su pokazali svoju humanu stranu i darovali krv, a prikupljene su 53 doze dragocjene tečnosti.

Jedna od njih je učenica četvrtog razreda Gimnazije Jelena Peševski.

- Smatram da je ovo nešto najhumanije što osoba može da uradi s obzirom na to da se davanjem krvi nekom može spasiti život. Potrebno je odvojiti samo pola sata svog vremena, a nekome to mnogo znači - kazala je Peševski.

Njena drugarica iz razreda Ivana Đajić, koja je takođe učestvovala u akciji, ima slično mišljenje.

- Dobrovoljno davanje je potrebno jer svi znamo da uvijek treba krvi za terapije i operacije. Pored toga, ovim činom pokazujemo i svoju humanost - kaže Đajićeva.

Profesorka biologije u Gimnaziji Žana Miljević istakla je da maturanti svake godine učestvuju u akcijama dobrovoljnog davanja krvi, s tim da su one proljetne brojnije jer većina učenika zakorači u punoljetstvo.

Miljevićeva je naglasila da učenici ovim činom pokazuju zrelost, humanost i želju da pomognu drugima.

Direktorka Zavoda za transfuzijsku medicinu RS Gordana Guzijan rekla je da je ovom akcijom počeo jesenji ciklus dobrovoljnog davanja krvi sa srednjoškolcima.

- Gradska organizacija Crvenog krsta dva puta godišnje organizuje ove akcije sa svim srednjoškolcima koji su punoljetni i ovom ciklusu krv će dati đaci 11 srednjih škola. Svake godine bilježimo rast prikupljenih doza u svim vidovima dobrovoljnog davanja krvi - kazala je Guzijan.© Glas Srpske 2012 ISSN 2303-7385 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica