Višak 30 radnika u administraciji banjalučke Toplane

Miloš Vasiljević
Višak 30 radnika u administraciji banjalučke Toplane

Banjaluka - Prema 30 radnika koji će postati tehnološki višak u preduzeću "Toplana" biće ispunjene sve zakonske obaveze, saopšteno je iz Gradske uprave.

Navode da je riječ uglavnom o administrativnim radnicima, te da je "Toplana" u saradnji sa sindikatom pripremila plan i program otpuštanja tih radnika.

- "Toplana" ima 134 radnika, dok će novoosnovano preduzeće "Eko-toplana", u kojem je grad suvlasnik, zapošljavati oko 60 radnika, od čega će najviše njih biti dosadašnji radnici "Toplane" - naveli su u saopštenju.

Istakli su da 26 radnika "Toplane" ispunjava neki od uslova za odlazak u penziju, kao i da će "Toplana", koja ostaje u funkciji kao rezervni kapacitet, zadržati 15 do 20 radnika.

Članovi Sindikalne organizacije "Toplane" održali su juče štrajk upozorenja da bi skrenuli pažnju na neizvjesnu sudbinu oko 50 radnika nakon početka rada nove "Eko-toplane", koja je od 1. februara preuzela posao grijanja grada.

Povjerenik za sindikalna pitanja "Toplane" Vukašin Tintor istakao je da su radnici zabrinuti za egzistenciju, te da od uprave preduzeća nisu dobili zvaničan stav o eventualnom proglašavanju viška radnika ili otkazima.

- Ne postoje osnove za proglašavanje tehnološkog viška radnika ili otkaze, jer proizvodna aktivnost "Toplane" nije prestala. Toplotnu energiju isporučuju i nova i stara toplana i ovdje su samo oni radnici koji ne ugrožavaju proizvodni sistem preduzeća - rekao je Tintor.

On je naveo da je za ovakvu situaciju odgovorna uprava preduzeća sa v.d. direktora Mićom Milovanovićem na čelu, naglasivši da nije sačinjen program zbrinjavanja radnika, koji strahuju da će postati tehnološki višak ili da će dobiti otkaze.

Predsjednik Sindikata radnika građevinarstva i stambeno-komunalne djelatnosti RS Dragana Vrabičić izjavila je da granski sindikat podržava Sindikalnu organizaciju "Toplane" u rješavanju njihovih problema.

Član Izvršnog odbora sindikata "Toplane" Gostimir Radić naveo je da stručnjaci odgovorno tvrde da "Eko-toplana" ne može sama da grije grad.

- S tim lažima se mora prestati. Grad se ne može grijati na sječku drveta bez pomoći mazuta - istakao je Radić.

Gradski odbor PDP-a smatra da će zbog odluke gradskog parlamenta da posao grijanja grada bude predat u ruke privatne firme poskupjeti grijanje i da su time ugroženi interesi građana. Iz ove stranke dodaju da su zbog ovakvih postupaka gradske vlasti radnici primorani da štrajkuju.

"Eko-toplana"

Iz Gradske uprave podsjećaju da je "Eko-toplana" još u probnom režimu rada i da proces zapošljavanja nije okončan, nego će, naprotiv, trajati sve dok se u potpunosti ne okonča proces tranzicije. Naveli su da je u funkciji osam od ukupno 10 kotlova na biomasu "Eko-toplane", a preostali kotlovi biće pušteni u funkciju u narednim danima.

- Poslije puštanja u rad cjelokupnog kapaciteta, postrojenja stare "Toplane" neće biti korišćena u sistemu daljinskog grijanja. Ta postrojenja će služiti isključivo kao rezervna varijanta, koja bi se uključivala u sistem samo u slučajevima ekstremnih hladnoća - saopšteno je iz Gradske uprave.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana