Učionice tijesne za produženi boravak u većini banjalučkih škola

Učionice tijesne za produženi boravak u većini banjalučkih škola 25.09.2017 09:52 | Sanja Amidžić

Banjaluka - Potreba za produženim boravkom đaka u osnovnim školama na području grada iz godine u godinu sve je veća, ali zbog nedostatka prostora mnoge škole nisu u mogućnosti da organizuju ovu olakšicu za roditelje.

U seoskim školama slika je potpuno drugačija. One imaju prostor za organizovanje proširenog programa boravka djece, ali nema zainteresovanih roditelja za ovaj vid usluge.

S druge strane, prošireni program za učenike nižih razreda primamljiv je mnogim roditeljima čija djeca pohađaju nastavu u Osnovnoj školi "Đura Jakšić" u Šargovcu. Međutim, u ovoj ustanovi kubure sa nedostatkom prostora.

- Zbog toga resornom ministarstvu ni ove godine nismo podnosili zahtjev za organizaciju proširenog programa. Postoji projekat prema kojem je u planu nadogradnja škole i kada bi se obezbijedio novac za to, onda bismo mogli planirati organizaciju produženog boravaka - kazao je direktor OŠ "Đura Jakšić" Darko Tomić.

Sa ovim problemom se suočavaju i u OŠ "Miloš Crnjanski" na Petrićevcu gdje je, prema riječima direktorice ove škole Vesne Banjac, velika potreba za organizovanjem produženog boravka.

- Škola je predviđena za 600 učenika, a nastavu pohađa 820 đaka. Organizovani smo u više smjena i kako bi svi učenici imali mjesta, pregradili smo učionicu i čak dio zbornice - kazala je ona i dodala da bi nadogradnja nekoliko učionica iznad sale bila jedno od rješenja za rasterećenje prostora.

Prema njenim riječima, dodatni problem jeste i to što u ovu školu idu đaci od šestog do devetog razreda iz područne škole u Motikama.

- Škola u tom naselju nije uslovna, zbog čega oko 180 đaka nastavu pohađa u centralnoj školi. U tom objektu potrebna je nova stolarija i centralno grijanje. Kada bismo je osposobili, đaci bi sa tog područja išli u Motike, a škola na Petrićevcu bi bila rasterećena - rekla je Banjčeva.

Lani je zbog manjka prostora produženi boravak ukinut u školi "Branko Radičević" na Starčevici.

Dok škole u gradu muku muče sa nedostatkom prostora, u pojedinim seoskim školama prostorije zjape prazne.

Direktorica Osnovne škole "Sveti Ćirilo i Metodije" u Piskavici Borka Grahovac rekla je da do sada nisu imali zahtjeva za organizovanje produženog boravka.

- Bilo je pojedinačnih razgovora, ali ništa konkretno - kazala je Grahovčeva.

Ista situacija je i u Osnovnoj školi "Mladen Stojanović" u Bronzanom Majdanu.

Ministarstvo

U Ministarstvu prosvjete i kulture RS rekli su da nastavljaju pružanje podrške školama koje organizuju produženi boravak za đake.

- Na području grada ta aktivnost organizovana je u 18 škola. Roditelji imaju mogućnost da potpišu ugovor o ishrani djece i za to treba da izdvoje novac, dok je boravak besplatan - kazali su u ministarstvu.© Glas Srpske 2012 ISSN 2303-7385 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica