Туристе привлаче природа и добар залогај

Мирослав Галић
Туристе привлаче природа и добар залогај

Бањалука - Из године у годину град биљежи повећан број долазака и ноћења туриста. Бањалука је посебно привлачна гостима из Словеније, Србије и Израела а у првом плану поред природних љепота су и гастрономска понуда те културно-историјски споменици.


Према подацима Туристичке организације Бањалуке (ТОБЛ) у посљедњих шест година број гостију се повећао за око 37 одсто. У 2015. години укупно је остварено 125.933 ноћења, што је за 12 одсто више у односу на 2014. годину, док је у исто вријеме забиљежено 78.839 долазака, што је за 13 одсто више у односу на прошлу годину.

У ТОБЛ-у не крију задовољство поменутом статистиком.

- Број туриста стално расте, а посјећеност је приближно једнака у свим мјесецима, што је добро, јер туризам у Бањалуци живи током цијеле године. Нешто више посјета и ноћења оствари се у међусезонама и у децембру, као и током манифестација као што су "Демофест", "Фреш Вејв" и "Кочићев збор" - рекао је виши стручни сарадник у ТОБЛ-у Младен Шукало.

У ТОБЛ-у истичу да град има потенцијал за развој понуде у сеоском, здравственом и авантуристичком туризму, за које постоји све веће интересовање, те да је потребно улагати у смјештајне капацитете за тај вид туризма.

- Потребно је повећати смјештајне капацитете у сеоским домаћинствима, а постоји и потреба за кампом у складу са свјетским стандардима, с обзиром на то да је авантуристички туризам оличен у рафтинг такмичењима афирмисан у европским оквирима - истакао је Шукало.

Шукало је истакао и потребу за луксузним хотелом високе категорије који би имао и конгресну салу, као и за хотелом великог капацитета са нижим цијенама за потребе ђачких екскурзија.

Највећа потражња је за смјештајем у хостелима, којих је у посљедњих пет година отворено чак 15.

- Упркос повећаној конкуренцији у прошлој години смо имали пораст ноћења за око 10 одсто. Редовно смо попуњени када су у граду неке манифестације, као што је то био случај за вријеме полумаратона прошле године, што очекујемо и ове године - рекао је власник једног од градских хостела Драган Вујиновић.

Капацитети

У граду је регистровано 17 хотела, осам мотела и 15 хостела са укупно 796 соба и 1.696 лежајева.

- По потреби користе се и смјештајни капацитети Средњошколског дома, Самачког дома и Центра "Заштити ме" са око 500 лежајева распоређених у 163 собе - рекао је Младен Шукало.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана