Тражили водовод, а неће прикључак

Весна Поповић
Тражили водовод, а неће прикључак

Бањалука - На водоводну мрежу која је изграђена у посљедњих неколико година у дијелу приградских и сеоских мјесних заједница прикључено је свега 50 одсто домаћинстава.

Потврдила је то портпарол градског "Водовода" Бранка Ристић и додала да је такав случај у Пискавици, гдје се на систем прикључило 188 потрошача, у Поткозарју 175 и у Верићима 46 потрошача.

- Слична је ситуација и у Куљанима и Барловцима, гдје су регистрована 943 нова потрошача, у Дебељацима 263, у Пријечанима 637, у Чесми 655, а у Мишином Хану свега 42 потрошача - навела је Ристићева и додала да је евидентно да се грађани у малом броју одазивају на прикључење на  водоводну мрежу.

Објаснила је да су се до изградње јавног водовода грађани водом снабдијевали из локалних водовода или бунара.

- Због смањеног капацитета извора у сушном периоду, као и лоше мреже, грађани су често остајали без воде, па су  захтијевали проширење јавног водовода на ова подручја - прецизирала је Ристићева.

Напоменула је да је цијена прикључка од 600 до 800 КМ, те да се онима који се прикључују на новоизграђену секундарну водоводну мрежу одобрава плаћање у шест мјесечних рата.

- Породице погинулих и несталих бораца, те породице бораца Војске РС и корисници социјалне помоћи су уз подношење потврде о свом статусу били изузети од плаћања трошкова радне снаге и административних трошкова, што подразумијева умањење трошкова прикључка за 240 КМ - рекла је Ристићева.

Начелник Одјељења за комуналне и стамбене послове и послове саобраћаја Зоран Новаковић рекао је да су на инсистирање грађана изградили ове водоводе, а домаћинства се не прикључују.

- Могуће је да су се појединци илегално прикључили или се снабдијевају са неког алтернативног водовода - додао је Новаковић.

Навео је да је у водоводну мрежу у Пискавици у посљедње двије године уложено 250.000 марака, у Чесми око 200.000, а у Пријечанима око 150.000 марака.

Предсједник Савјета МЗ Пискавица Ненад Шибаревић сматра да је главни разлог цијена прикључка.

- Из разговора са мјештанима сам закључио да је цијена прикључка превисока, поготово јер је већина или незапослена или су пензионери. Свако би се врло радо прикључио, али је проблем финансијске природе. Потребно је или да се нађе модел суфинансирања у договору са градом и "Водоводом" или да се смањи цијена прикључка - додао је Шибаревић.

Мрежа

Према подацима из градског "Водовода", секундарна водоводна мрежа изграђена је у Пријаковцима, Мишином Хану, Поткозарју, Верићима, Пискавици, Барловцима, Карановцу, Сарачици, Мотикама, Пријечанима, Зеленом виру и Дебељацима.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана