Radojičić: Strategija za razvoj grada važan desetogodišnji dokument

Srna
Radojičić: Strategija za razvoj grada važan desetogodišnji dokument

Banjaluka - Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić rekao je da je važna izrada Strategije razvoja grada za period 2018-2027. godina jer je to desetogodišnji dokument koji treba da uzme u obzir nove pravce razvoja Banjaluke, budući da je postojeća strategija prevaziđena.

"U odnosu na postojeću strategiju, koja je još na snazi, promijenila su se vremena i prioriteti, te postoji potreba trasiranja novih pravaca za idućih 10 godina. Radićemo je sa mnogo stručnih ljudi i zajedno sa UNDP-om, koji je dobar partner i sa nama već radi niz projekata", rekao je Radojičić novinarima tokom pauze u Skupštini grada Banjaluka čiji odbornici danas razmatraju Odluku o izradi Strategije razvoja grada Banjaluka od 2018. do 2027. godine.


Odbornici su raspravljali i o odlukama o dodjeli gradskih poslovnih prostora, a Radojičić je istakao da ima i novih korisnika, kao što je Udruženje građana "Jadovno", koje bi trebalo da dobije poslovni prostor, koji će biti i izložbeni, da bi služio za podsjećanje o stradanju srpskog naroda u Drugom svjetskom ratu.

"Banjaluka tako treba da dobije još jedan prostor za istorijsko pamćenje i podsjećanje, ne samo građana Banjaluke, već i njenih gostiju, te ovom udruženju možemo zahvaliti što će omogućiti Banjaluci da ima ovakvu stalnu postavku", rekao je Radojičić.

On je naveo da je kao podsticaj zapošljavanju u opticaju prijedlog odluke o dodjeli u zakup za tri nova poslovna prostora, koji će biti dodijeljeni Fondaciji Inovacioni centar Banjaluka, sa isključivom namjenom osnivanja i podrške "start ap" zajednicama.

"To je, prije svega, namijenjeno mladima, kojima će biti omogućeno da u tri poslovna prostora započnu biznis, nađu mjesto na tržištu, da bi mogli ići dalje. To su, prije svega, moderne tehnologije, te poslovi koji su dobro plaćeni i omogućavaju ljudima da ostanu ovdje", rekao je Radojičić.

On je napomenuo da bi Skupština grada danas trebalo da donese i Odluku o raspisivanju konkursa za izbor direktora Centra za socijalni rad u Banjaluci, te istakao da mu je primarna želja da na to mjesto dođe neko ko će kvalitetno raditi svoj posao i ovu ustanovu "skinuti sa stranica novina u negativnom smislu".

"Ne postoji ucrtan kandidat na ovu poziciju. U ovom momentu nisu završeni nikakvi međustranački dogovori, te apelujem na to da dobijemo kvalitetnog čovjeka na ovo mjesto, što će biti moj poziv i drugim političkim partijama", rekao je Radojičić.

Predsjednik Skupštine grada Banjaluka Zoran Talić ocijenio je kao dobru Strategiju razvoja Banjaluke za period od 2018. do 2017. godine, napomenuvši da je potrebno realno precizirati prioritete i staviti pod realne finansijske okvire.

"Potrebno je voditi se našom finansijskom i ekonomsko-socijalnom situacijom i planovim i projektima koji su u toku, uvrstiti i ove integralne strategije, kao što je za razvoj turizma, malih i srednjih preduzeća, ali i razmišljati o novim", rekao je Talić.

Odbornik DNS-a u Skupštini Banjaluke Boran Bosančić rekao je da je dobro da se pristupi izradi nove strategije za razvoj Banjaluke, da bi sve što je zacrtala gradska administracija bio okvir koji bi mogao kasnije biti realizovan operativnim planovima.

Govoreći o izboru direktora Centra za socijalni rad, Bosančić je naveo da je rano govoriti o konkretnim imenima, te dodao da će do kraja septembra biti održan sastanak koalicionih partnera na kojem će se vidjeti sa kojim političkim kapacitetom klubovi odbornika ulaze u pregovore.

"Onda ćemo znati više o tome koje pozicije i načelnička mjesta zadržavaju koji klubovi odbornika. Činjenica je da DNS sada ima jednog odbornika i ukoliko bi ostao sa tim kapacitetom sigurno ne bi zadržao sve pozicije koje ima", rekao je Bosančić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana