Ради марке иду на други крај града

Цвија Мркоњић
Ради марке иду на други крај града

Бањалука - Рачуни за струју могу се без провизије платити у двије банке, а за воду и одвоз смећа само у Новој банци, па грађани ради уштеде често иду и на други крај града. За рачуне за гријање провизија се увијек наплаћује, јер "Топлана" нема потписан уговор ни са једном банком.

Портпарол "Електрокрајине" Предраг Клинцов казао је да се рачуни за струју могу платити на шалтерима двије банке без накнаде.

- Рачуне за електричну енергију без провизије грађани могу платити у Банци Српске и Комерцијалној банци. У осталим банкама се при уплати рачуна плаћа накнада у износу од 0,30 до 1,60 КМ - рекао је Клинцов.

У "Водоводу" и "Чистоћи" наводе да се рачуни за воду без накнаде могу платити само у једној банци.

- Рачун без провизије могуће је платити само у Новој банци, те за сада не планирамо да склапамо уговоре са другим банкама - рекла је портпарол овог предузећа Бранка Ристић.

Портпарол "Топлане" Жаклина Мијатовић рекла је да рачуне за гријање грађани не могу платити нигдје без провизије, јер ово предузеће нема склопљен уговор са банкама.

- "Топлана" није у ситуацији да може надокнадити трошкове провизије, а банкама њихове услуге неко мора платити - рекла је Мијатовићева и додала да ће то бити промијењено уколико се ситуација поправи.

Самостални стручни сарадник за маркетинг НЛБ Развојне банке Татјана Босић казала је да провизија за плаћање рачуна на шалтерима банке износи од 0,20 КМ до једне марке, а могуће их је платити и путем трајног налога или путем електронског сервиса.

- Накнада за плаћање рачуна за струју износи 0,20 КМ ако је рачун до 50 марака и 0,30 КМ ако рачун износи више од 50 КМ - рекла је Босићева и додала да се рачуни "Чистоће" без накнаде могу платити путем трајног налога.

Тања Боројевић из насеља Борик рекла је да увијек размисли прије него што крене да плати рачуне.

- Провизије су ситан трошак, али се на неколико рачуна сваки мјесец накупи пристојан износ. Зато увијек плаћам тамо гдје не траже провизију - додала је Боројевићева.

Потрошачи

Секретар Покрета потрошача РС Драгован Петровић истиче да грађанима преостаје само да бирају гдје ће платити рачун.

- Ако имамо времена или нам је успут, можемо бирати да плаћамо рачуне у банкама које не траже провизију - казао је Петровић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана