Radi marke idu na drugi kraj grada

Cvija Mrkonjić
Radi marke idu na drugi kraj grada

Banjaluka - Računi za struju mogu se bez provizije platiti u dvije banke, a za vodu i odvoz smeća samo u Novoj banci, pa građani radi uštede često idu i na drugi kraj grada. Za račune za grijanje provizija se uvijek naplaćuje, jer "Toplana" nema potpisan ugovor ni sa jednom bankom.

Portparol "Elektrokrajine" Predrag Klincov kazao je da se računi za struju mogu platiti na šalterima dvije banke bez naknade.

- Račune za električnu energiju bez provizije građani mogu platiti u Banci Srpske i Komercijalnoj banci. U ostalim bankama se pri uplati računa plaća naknada u iznosu od 0,30 do 1,60 KM - rekao je Klincov.

U "Vodovodu" i "Čistoći" navode da se računi za vodu bez naknade mogu platiti samo u jednoj banci.

- Račun bez provizije moguće je platiti samo u Novoj banci, te za sada ne planiramo da sklapamo ugovore sa drugim bankama - rekla je portparol ovog preduzeća Branka Ristić.

Portparol "Toplane" Žaklina Mijatović rekla je da račune za grijanje građani ne mogu platiti nigdje bez provizije, jer ovo preduzeće nema sklopljen ugovor sa bankama.

- "Toplana" nije u situaciji da može nadoknaditi troškove provizije, a bankama njihove usluge neko mora platiti - rekla je Mijatovićeva i dodala da će to biti promijenjeno ukoliko se situacija popravi.

Samostalni stručni saradnik za marketing NLB Razvojne banke Tatjana Bosić kazala je da provizija za plaćanje računa na šalterima banke iznosi od 0,20 KM do jedne marke, a moguće ih je platiti i putem trajnog naloga ili putem elektronskog servisa.

- Naknada za plaćanje računa za struju iznosi 0,20 KM ako je račun do 50 maraka i 0,30 KM ako račun iznosi više od 50 KM - rekla je Bosićeva i dodala da se računi "Čistoće" bez naknade mogu platiti putem trajnog naloga.

Tanja Borojević iz naselja Borik rekla je da uvijek razmisli prije nego što krene da plati račune.

- Provizije su sitan trošak, ali se na nekoliko računa svaki mjesec nakupi pristojan iznos. Zato uvijek plaćam tamo gdje ne traže proviziju - dodala je Borojevićeva.

Potrošači

Sekretar Pokreta potrošača RS Dragovan Petrović ističe da građanima preostaje samo da biraju gdje će platiti račun.

- Ako imamo vremena ili nam je usput, možemo birati da plaćamo račune u bankama koje ne traže proviziju - kazao je Petrović.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana