Prvi tata koji je djetetu presjekao pupčanu vrpcu

Andrea Simanić
Prvi tata koji je djetetu presjekao pupčanu vrpcu

Iako je na zapadu već dugo praksa da muževi tokom porođaja drže svoje supruge za ruku, Banjalučanin Dragan Đudurović prvi je muškarac koji je prisustvovao rođenju kćerkice Sofije i presjekao pupčanu vrpcu u porodilištu Kliničko - bolničkog centra u Banjaluci.

- To fantastično iskustvo i osjećaj se ne mogu opisati riječima. Gledati kako tvoje dijete dolazi na svijet je zaista poseban doživljaj i preporučio bih svakom budućem ocu da ne propusti tu priliku, jer će to pamtiti čitav život - rekao je Dragan Đudurović, koji je prošle nedjelje postao otac po treći put.

On ističe da je htio prisustvovati rođenju i prva dva djeteta ali da su tada bila druga vremena i da osoblje porodilišta nije to dozvolilo.

- Ovaj put sam bio uporan i uspio u svojoj namjeri. Kada sam pitao babice one su rekle da to nije moguće, ali da se obratim načelniku. On mi je izašao u susret, ali sama procedura dobijanja te dozvole trajala je tri mjeseca. Morao sam izvaditi nalaze brisa grla i nosa, kao i ići sa suprugom na časove u školu za trudnice - objasnio je Đudurović.

Kako on kaže za vrijeme jednočasovnog porođaja držao se “junački”.

- Masirao sam supruzi leđa, hrabrio je i brisao znoj. U rađaonici se okupilo desetak babica, medicinskih sestara i doktora koji su došli da vide prvog muža koji prisustvuje porođaju i bili su veoma pozitivni. Vjerovatno su očekivali da ću pasti u nesvijest pa da budu pri ruci - priča u šali Đudurović.

Njegova supruga Iva kaže da joj je prisustvo supruga mnogo značilo.

- S obzirom na to da mi je ovo treći porođaj, nisam se plašila ali ipak je poseban osjećaj i olakšanje kad je pored tebe u tim trenucima neko blizak. Nisam se plašila da će da mu pozli jer sam znala da je dugo priželjkivao to i da se pripremio psihički. Dovoljno je bilo da me drži za ruku i da mu čujem glas ohrabrenja - rekla je ponosna majka i supruga.

Načelnik Klinike za ginekologiju i akušerstvo dr Saša Savić ističe da propisi ne regulišu ovo pitanje i da prisustvovanje oca rođenju djeteta nije zabranjeno, ali da takvih zahtjeva do sada nije bilo.

- Potrebno je samo da budući otac preda zahtjev i da obavi sanitarni pregled i obuku u školi za trudnice. Prisustvo porođaju se ne plaća posebno - naglasio je Savić.

Mali broj odvažnih

Iako je Dragan Đudurović jedinstven slučaj u Banjaluci, nije u Republici Srpskoj. Naime, u porodilištu Opšte bolnice “Sveti apostol Luka” u Doboju tri muškarca su prisustvovala rođenju svoje djece. I u regionu je bilo nekoliko ovakvih slučajeva, ali to je ipak još veoma mali broj odvažnih u odnosu na muškarce u razvijenim evropskim zemljama.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana