Први тата који је дјетету пресјекао пупчану врпцу

Aндреа Симанић
Први тата који је дјетету пресјекао пупчану врпцу

Иако је на западу већ дуго пракса да мужеви током порођаја држе своје супруге за руку, Бањалучанин Драган Ђудуровић први је мушкарац који је присуствовао рођењу кћеркице Софије и пресјекао пупчану врпцу у породилишту Клиничко - болничког центра у Бањалуци.

- То фантастично искуство и осјећај се не могу описати ријечима. Гледати како твоје дијете долази на свијет је заиста посебан доживљај и препоручио бих сваком будућем оцу да не пропусти ту прилику, јер ће то памтити читав живот - рекао је Драган Ђудуровић, који је прошле недјеље постао отац по трећи пут.

Он истиче да је хтио присуствовати рођењу и прва два дјетета али да су тада била друга времена и да особље породилишта није то дозволило.

- Овај пут сам био упоран и успио у својој намјери. Када сам питао бабице оне су рекле да то није могуће, али да се обратим начелнику. Он ми је изашао у сусрет, али сама процедура добијања те дозволе трајала је три мјесеца. Морао сам извадити налазе бриса грла и носа, као и ићи са супругом на часове у школу за труднице - објаснио је Ђудуровић.

Како он каже за вријеме једночасовног порођаја држао се “јуначки”.

- Масирао сам супрузи леђа, храбрио је и брисао зној. У рађаоници се окупило десетак бабица, медицинских сестара и доктора који су дошли да виде првог мужа који присуствује порођају и били су веома позитивни. Вјероватно су очекивали да ћу пасти у несвијест па да буду при руци - прича у шали Ђудуровић.

Његова супруга Ива каже да јој је присуство супруга много значило.

- С обзиром на то да ми је ово трећи порођај, нисам се плашила али ипак је посебан осјећај и олакшање кад је поред тебе у тим тренуцима неко близак. Нисам се плашила да ће да му позли јер сам знала да је дуго прижељкивао то и да се припремио психички. Довољно је било да ме држи за руку и да му чујем глас охрабрења - рекла је поносна мајка и супруга.

Начелник Клинике за гинекологију и акушерство др Саша Савић истиче да прописи не регулишу ово питање и да присуствовање оца рођењу дјетета није забрањено, али да таквих захтјева до сада није било.

- Потребно је само да будући отац преда захтјев и да обави санитарни преглед и обуку у школи за труднице. Присуство порођају се не плаћа посебно - нагласио је Савић.

Мали број одважних

Иако је Драган Ђудуровић јединствен случај у Бањалуци, није у Републици Српској. Наиме, у породилишту Опште болнице “Свети апостол Лука” у Добоју три мушкарца су присуствовала рођењу своје дјеце. И у региону је било неколико оваквих случајева, али то је ипак још веома мали број одважних у односу на мушкарце у развијеним европским земљама.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана